Het is geen toeval dat in het logo van de gemeente twee van de drie kleuren groentinten zijn. Nijlen is gezegend met veel bossen en natuurdomeinen. Dat zie je ook heel duidelijk als je onze gemeente vanuit de lucht bekijkt, bv in het filmpje over de gemeente op de website (nijlen.be/promofilmpje-gemeente-november-2017).

Met het project '1001 Bomen' wil de gemeente iedereen aanzetten om meer te genieten van bomen én ook om allemaal samen te zorgen voor meer bomen...en dat mogen er gerust meer dan 1001 zijn!

Al het wetenschappelijk onderzoek is unaniem: we zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd als we in een groene omgeving vertoeven. Dat we in Nijlen zoveel bomen en bossen zo dicht bij huis hebben, is dus een zegen. Maar niet alleen voor ons, ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen meer dan welkom.

Een boom neemt jaarlijks gemiddeld 20 kg koolstofdioxide uit de lucht op en produceert zelf evenveel zuurstof als 10 mensen op een heel jaar inademen. Daarmee past de '1001 bomen' campagne ook perfect binnen het energie- en klimaatactieplan Kempen 2020.

Wat is de bedoeling?

Op zich weten we allemaal wel wat de voordelen zijn van te wonen en te ontspannen in een groene omgeving. Maar soms beschouwen we het als vanzelfsprekend, niet alleen dat al die bomen er zijn maar ook dat ze er blijven. Het project '1001 bomen' wil inwoners op een speelse wijze bewust maken van het belang van bomen in onze gemeente en iedereen motiveren om zelf mee te bouwen aan het groene Nijlen van de toekomst. Want de boom van morgen, die plant je natuurlijk vandaag.

Meer genieten van bomen...

In een eerste fase gaat het dus over bewustwording, maar ook over het genieten van en in een bosrijke omgeving. Dat kan bv op 18 augustus met 'Film in het bos'. Op Kruiskensberg zal dan in samenwerking met Bos+ de film 'Up' vertoond worden.

Er is een kleurwedstrijd, er zijn zomerschilderdagen en door een samenwerking met de Grabbelpas en de Speelpleinwerking zijn er voor kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie tal van leuke activiteiten in het groen (bvb. yoga in het bos, bosspelen, een educatiewandeling met een gids enz.). Ook andere doelgroepen zoals bv verenigingen worden actief betrokken.

... en samen zorgen voor meer bomen

In het najaar krijgen alle inwoners, (jeugd)verenigingen en scholen de mogelijkheid een gratis boom te bestellen bij de gemeente om zelf aan te planten. Als gemeente geven we zelf het goede voorbeeld door nieuwe aanplantingen op openbaar domein (langs wegen, dreven, pleintjes...). Ook volgend jaar komen er activiteiten, maar daarover volgt later meer info.