U bent hier

Meer dan 128 doden bij aanslagen in Parijs, grenzen gesloten, noodtoestand

Internationaal
13.11.2015 - 22.25u
Door: Peter Caers

Bij aanslagen in Parijs zijn zeker 128 doden en een onbekend aantal gewonden gevallen. De situatie is nog onduidelijk. Het stadsbestuur heeft de bevolking van Parijs opgeroepen om binnen te blijven. Franse media spreken van minstens 7 schietpartijen en twee explosies.

In één geval opende een man met een kalasjnikov het vuur op bezoekers van een restaurant in het 10e arrondissement. De verwarring is groot omdat er op verschillende plaatsten aanslagen zijn gepleegd.

Bij het voetbalstadion Stade de France zijn twee explosies gehoord bij een brasserie. Die zouden door zelfmoordterroristen zijn gepleegd. Daarbij zijn drie doden en tien gewonden gevallen. In het stadion werd de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland gespeeld.

Het stadion is afgegrendeld van de buitenwereld.

Gijzeling

Ook is er sprake van een gijzeling van bezoekers van Le Bataclan, een van de beroemdste concertzalen van Parijs. Vanavond was daar een besloten optreden van een Amerikaanse rockband. Getuigen zagen daar twee gewapende mannen naar binnen gaan. Zij zouden 'Allah is groot' hebben geroepen.

Volgens persbureau AP openden zij het vuur waarbij vijfendertig doden zijn gevallen. Een groot aantal bezoekers kon ontsnappen, maar de mannen zouden zo'n honderd bezoekers in gijzeling houden. Mogelijk is dat op dezelfde locatie waar een van de schietpartijen zich heeft afgespeeld.

Update : Om 23.50u kondigde president Hollande op de televisie aan dat alle mogelijke strijdkrachten ingezet zijn, de noodtoestand uitgeroepen is en dat de Franse grenzen meteen gesloten worden. 

Update 10u:

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Parijs. In een verklaring stelt de terreurbeweging dat acht "soldaten van het kalifaat" met wapengordels "de minutieus geplande" aanvallen hebben uitgevoerd.

De aanslagen waren gericht op het Stade de France, omdat daar president Hollande aanwezig was, die IS aanduidt als "de imbeciel van Frankrijk". Met de aanslag op de bezoekers van een rockconcert in theater Bataclan wilde IS honderden "afgodsdienaren op een feest van de perversiteit" treffen.

IS waarschuwt dat Frankrijk "en andere landen die op hetzelfde spoor zitten" het doelwit van IS blijven. De aanslagen in Parijs worden "het begin van de storm" genoemd.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laat zaterdag weten dat er bij de aanslagen zeker ook twee Belgen om het leven gekomen zijn. Het is nog onduidelijk waar zij precies om het leven kwamen.(kenzo afp/a2/fr3/tv5)

Later meer.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 17.01.2020 - 14.44u

Ruim 5.000 banen bedreigd door collectieve ontslagen in 2019

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen 16.01.2020 - 18.50u

't Schoon Verdiep trekt door Vlaanderen

't Schoon Verdiep trekt door Vlaanderen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.01.2020 - 17.12u

E313 : Hinder door ongevallen richting Antwerpen achter de rug

Grobbendonk | Herentals | Kempen regio | Neteland 16.01.2020 - 16.42u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 16.01.2020 - 16.38u

Thomas Cook - Hillman Travel gaat 18 Thomas Cook-winkels heropenen (3)

Geel | Herentals | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 16.01.2020 - 16.36u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto