In AZ Turnhout sloten ze 2018 af met mooi nieuws: 1.615 baby's zagen het voorbije jaar het levenslicht in het ziekenhuis. In tegenstelling tot het dalende geboortecijfer in vele andere Vlaamse ziekenhuizen, werden er in Turnhout dus meer kindjes geboren dan vorig jaar.

"Dit jaar konden we met een opsteker afsluiten," zegt gynaecoloog Steven Van Calenbergh. "Bijna alle geboortecijfers in Vlaanderen vertonen een daling, maar met Gynesis (dienst gynaecologie van AZ Turnhout) zagen meer dan 1.600 kinderen het licht en realiseerden we zo bijna 7% groei."

"Ook in Turnhout stellen we een stijging vast van het aantal moeders van niet-Europese origine. Turnhout is een centrumstad. Antwerpen als metropool is niet veraf. De statistiek* die we daar zien, druppelt ook door tot bij ons.

In grootsteden als Antwerpen zien dat bijna 75% van alle kinderen tussen 0 en 9 jaar van allochtone origine zijn. Dat zal wellicht ook in onze regio tegen 2030 in deze richting evolueren. En dat brengt nieuwe uitdagingen op vlak van communicatie en cultuurverschillen met zich mee, waar we binnen Gynesis en AZ Turnhout over moeten nadenken." licht dr. Van Calenbergh toe. "Onze missie blijft voor iedereen: Gast in ons Huis."

"Maar ook op andere vlakken kenden we in 2018 een groei op onze dienst. We zijn terug met 10 gynaecologen en in 2019 komt er nog een deeltijdse collega bij. Het team telt ook 5 gynaecologen in opleiding en kan rekenen op sterk team van super gemotiveerde vroedvrouwen.

Om de patiënt de best mogelijke service te bieden, specialiseert iedere gynaecoloog zich in een specifiek domein. Helaas nam in 2018 het aantal operaties voor borst -en andere gynaecologische kankers toe. Ook hier staan we garant voor de beste zorgen, en dit zien we ook terug in het stijgend aantal patiënten en huisartsen die hiervoor op ons vertrouwen."

Tuur is eerste kindje van 2019

In AZ Turnhout werd om 3.45u het eerste kindje van 2019 geboren. De jongen kreeg de naam Tuur.