U bent hier

Meer dan 2.000 steden waaronder 7 Belgische (Herentals) doen mee aan actiedag tegen doodstraf

Herentals | Nationaal | Vlaanderen
27.11.2019 - 15.15u
Door: Herman Gezelle

Meer dan 2.000 steden, waaronder 7 Belgische, ook Herentals, doen komende zaterdag mee aan de internationale actiedag tegen de doodstraf.

Tijdens "Cities for Life - Steden tegen de doodstraf" lichten ze een monument uit of organiseren ze een andere symbolische actie. Met deze actie belichten ze hun hoop dat de doodstraf wereldwijd wordt afgeschaft. Dat meldt de katholieke lekengemeenschap Sant'Egidio.

Op verschillende plaatsen in de wereld worden markante gebouwen op 30 november symbolisch in het groen, de kleur van de hoop, uitgelicht. De actie verwijst naar de afschaffing van de doodstraf door het groothertogdom Toscane op 30 november 1786.

Afschaffing van de doodstraf overal ter wereld is een belangrijk strijdpunt voor Sant'Egidio. "De doodstraf vormt een schending van de mensenrechten en is een extreme vorm van marteling. De doodstraf staat in contradictie met het concept van rehabilitatie in de rechtspraak. De doodstraf legitimeert geweld op een hoger niveau en is vaak een oneerlijk instrument dat politieke, etnische of religieuze minderheden treft", luidt het.

Na jaren van burgerlijke strijd en diplomatieke inspanningen op verschillende niveaus, zijn er 140 landen die de doodstraf feitelijk of wettelijk hebben afgeschaft, terwijl er 58 landen zijn die de doodstraf nog handhaven. Dat blijkt uit cijfers van Sant'Egidio uit 2018.

Antwerpen, Brugge, Herentals, Ieper, Mechelen, Moeskroen en Seraing doen zaterdag mee aan de actiedag. Mogelijk sluiten nog andere Vlaamse steden zich aan.  Antwerpen verlicht komende zaterdag van 17 uur tot middernacht het stadhuis in het groen in het kader van de internationale actiedag.

In het teken van deze actie was de Maleisische Suzana Norlihan begin oktober te gast in België. Norlihan is een van de weinigen die in het openbaar spreekt over de doodstraf vanuit Aziatisch perspectief. Vanuit haar eigen advocatenkantoor vecht de islamitische Norlihan voor een eerlijk proces voor cliënten die door anderen niet geholpen worden.

Ze is momenteel in de Italiaanse hoofdstad Rome en zal daar spreken op het einde van Cities for Life voor het Colosseum in Rome, dat al sinds 2000 op 30 november in een bijzondere kleur wordt gezet.

In Rome vindt momenteel een internationale conferentie plaats voor ministers van Justitie uit landen waar de doodstraf is afgeschaft en waar deze nog wordt opgelegd. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto