Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meer dan 21.000 deelnames aan eindejaarsactie Liever Lokaal

Liever Lokaal

Afgelopen maand organiseerde de provincie Antwerpen de eindejaarsactie Liever Lokaal voor het eerst provinciebreed. Tijdens de actieperiode, die liep van 9 december tot 15 januari, scanden consumenten bij elke aankoop een QR-code bij de deelnemende handelaars via de ikkooplokaal-app op hun smartphone.

Elke scan was goed voor een deelname aan een wedstrijd. Daarbij waren er drie Norta e-bikes en een pak andere prijzen per gemeente te winnen. Liever Lokaal past in het sensibiliseringsbeleid van de provincie Antwerpen om lokaal te shoppen.

Aan de wedstrijd namen 6.000 unieke deelnemers deel, bij de 1.400 ingeschreven handelaars in 40 steden en gemeenten in onze provincie. Samen waren ze goed voor meer dan 21.000 scans via de app. De actie werd kant-en-klaar aangeboden aan de deelnemende gemeenten en handelaars, zodat ze volledig ontzorgd werden. 

Eerste cijfers: vrouwen shoppen lokaal per fiets en auto

6.000 unieke deelnemers scanden samen meer dan 21.000 keer bij de 1.400 deelnemende handelaars, verspreid over 40 gemeenten in de provincie Antwerpen. De scans leveren de provincie waardevolle inzichten op over wie er lokaal shopte tijdens de eindejaarsperiode:

  • Meer dan 75% van de deelnemers was een vrouw
  • De fiets (47%) en de auto (34%) waren de meest gebruikte vervoersmiddelen. 19% winkelde te voet en een minieme minderheid nam het openbaar vervoer.

Verder namen er mensen in alle leeftijdscategorieën deel aan Liever Lokaal, met een opvallende participatie van deelnemers boven de 50 jaar, waarbij 65-plussers goed waren voor 12% van het totaal. De jongeren en jongvolwassenen tot 25 jaar toonden het minste enthousiasme.

Tot slot gaf niet minder dan 85% van de unieke deelnemers aan dat ze minstens wekelijks bij lokale handelaars winkelen.

In heel wat deelnemende gemeenten was Liever Lokaal ontzettend populair, met opmerkelijk veel enthousiasme in Westerlo, Kalmthout, en Zoersel. In die drie gemeenten werden de meeste scans geregistreerd. Sommige deelnemers scanden zelfs meer dan 100 keer tijdens de actieperiode. 

Winnaars van e-bike mét accessoires in Hulshout en Kalmthout

Uit alle deelnames werden drie winnaars van de hoofdprijzen geloot. Zij ontvingen vandaag allemaal hun e-bike. De provincie koos voor e-bikes van Norta, een lokale fietsproducent uit Olen. 

2 e-bikes werden gewonnen in de regio Kempen, namelijk in Hulshout en Kalmthout. De  derde werd gewonnen in Bornem.

Bij bakkerij Vanalles &nogwat in Hulshout deed Carine Thys de winnende scan. Carine shopt bewust lokaal: “Ik vind het heel belangrijk dat de kleine buurtwinkels blijven bestaan, vooral sociale contacten en een vriendelijke lach vind je niet online. Nooit gedacht dat ik deze wedstrijd zou winnen, ik ben heel blij.” Carine heeft al een e-bike en schenkt de prijs met plezier aan een familielid. 

Tine Vergauwen was de tweede winnaar in regio Kempen. Haar geluksscan vond plaats bij Buurtsupermarkt Spar Nieuwmoer, in Kalmthout. Ze is blij met haar e-bike: “Vol spanning en enthousiasme telde ik af naar vandaag. Om heerlijke fietstochten op mijn nieuwe fiets te maken, samen met mijn kindjes. Nu kan ik zelf vaker de fiets nemen, voor langere afstanden. Dat is best zwaar met een gewone fiets.

Naast de fiets ontvingen de winnaars op maat gemaakte fietstassen en een goodiebag, die de provincie vulde met o.a. fluo-materiaal om veilig te kunnen fietsen.
 

Gemeenten, handelaars en provincie over het belang van lokaal kopen en de actie

Reactie gemeente en winkel Hulshout:

  • Schepen Elien Bergman: “Met Liever Lokaal willen we het belang van lokaal winkelen benadrukken en onze handelaars extra in de kijker zetten. We vinden de actie een leuke extra en kunnen hiermee Hulshout op de kaart zetten.”
  • Judy Van Eynde van Bakkerij Vanalles &nogwat, waar Carine Thys haar e-bike won reageerde sprakeloos: “Eigenlijk wil een mens heel veel zeggen maar er zijn geen woorden genoeg om duidelijk te maken hoe blij wij zijn dat er een winnaar in onze zaak gevallen is! Niemand heeft dit kunnen zien maar wij hebben met de ploeg wel een wave van blijdschap gemaakt voor ons klantje. En ons hartje maakt een sprongetje iedere keer we eraan denken. En zeg nu zelf, lokaal kopen is toch zoveel leuker! Wie kent de consument nu beter dan wij!?”

Reactie gemeente en winkel Kalmthout:

  • Burgemeester Lukas Jacobs: “Kalmthout staat op de tweede plaats met de meeste scans. Toch zijn we lang niet de grootste deelnemende gemeente. Hét bewijs dat de Kalmthoutenaar vaak en veel lokaal koopt. Dat is belangrijk voor onze plaatselijke ondernemers en handelaars.” De gemeente voorzag, net als andere gemeenten en handelaars, ook zelf extra prijzen om de lokale economie te ondersteunen tijdens Liever Lokaal. 
  • Sandra Konings, uitbater van Spar Nieuwmoer in Kalmthout, is eveneens verheugd over de voorbije actieperiode. Haar buurtwinkel bestaat al 84 jaar. De winkel was eerst nog van haar grootmoeder en moeder. “Onze winkel heeft een hele geschiedenis, en die mag niet zomaar uitgewist worden. We zijn dan wel een gevestigde waarde hier in ons kleine dorp, toch moeten we opboksen tegen concurrentie uit alle hoeken, en dan vooral die van de ‘grote’ spelers én het internet. We moeten mensen motiveren om lokaal te blijven winkelen zodat kleinere, zelfstandige winkels niet verdwijnen. Dat doen we door hen persoonlijk te kennen en aan te spreken, een luisterend oor te zijn,… Mensen komen hier soms voor meer dan hun boodschappen: ook het praatje is belangrijk, zeker voor alleenstaanden. Door lokale producten aan te bieden zoals hoevevlees, desserten en eieren, maken we eveneens het verschil. Zo’n actie als Liever Lokaal zet dat nog eens extra in de kijker, en dat is ontzettend belangrijk voor ons.

Vervolg

Ook wie niet scande, werd door de campagne met o.m. de affichering aan de kassa gesensibiliseerd om lokaal te winkelen. Er komt beslist een vervolg: “Dit succes smaakt naar meer”, zegt Kathleen Helsen. “Daarom zal het Liever Lokaal-concept, dat we nu als testcase uitrolden in de hele provincieverder worden uitgewerkt.” 

Liever Lokaal

Liever Lokaal

Liever Lokaal

Deel dit artikel