Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meer dan 70 Oekraïense vluchtelingen zicht op werk na jobdag Zuiderkempen

Jobdag Oekraïne Geel

Vandaag ging in Geel een jobdag door, speciaal gericht op Oekraïense vluchtelingen. De Oekraïners kregen eerst tips rond solliciteren waarna ze die meteen in de praktijk konden brengen bij de aanwezige interimkantoren en bedrijven uit regio Kempen.

Deze jobdag werd georganiseerd door Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Zuiderkempen in samenwerking met het Vlaams ondersteuningsteam, het Agentschap Integratie en Inburgering, VDAB, Voka, Travi en bedrijven uit de regio.

Het is het breed scala aan relevante actoren, uitzendkantoren én bedrijven dat deze jobdag uniek maakt. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v): “We hechten er veel belang aan om Oekraïense vluchtelingen aan de slag te krijgen. Samen met de lokale besturen willen we ertoe komen dat elke Oekraïense vluchteling zich inschrijft bij VDAB omdat dit hun kansen op een job verhoogt.”

De jobdag in Geel mocht vandaag 137 geïnteresseerde Oekraïners ontvangen. “Er waren zelfs Oekraïners aanwezig uit Mechelen en Antwerpen-Noord, een sterk signaal dat de Oekraïners enorm gemotiveerd zijn om een job te vinden, maar ze moeilijk de weg vinden naar bedrijven die aansluiten bij hun eerder verworven vaardigheden in het thuisland”, vertelt Kristen Karlsson, Oekraïne-regisseur van GBO Zuiderkempen en organisator van deze jobdag.

De deelnemers konden bij de trajectbegeleiders van het Agentschap voor Integratie en Inburgering meteen een afspraak maken voor een intakegesprek voor Nederlandse lessen.

Dirk Vandervelden van het Agentschap Integratie en Inburgering: “We willen de drempel naar werk verlagen door mensen toe te leiden naar de meeste geschikte taalcursus in hun regio. Verder helpen we hen met de inschrijving voor de online infosessies over wonen, werken, opvoeding en verblijfsstatuut. We verwijzen nieuwkomers ook door naar VDAB.”

Terwijl de Oekraïners een workshop kregen over solliciteren, werken in België en belangrijke skills op de arbeidsmarkt, gaf VDAB aan de aanwezige bedrijven een infosessie over tewerkstelling van anderstaligen en taalcoaching.

De werkzoekenden konden zich meteen inschrijven bij VDAB en er werd à-la-minute met hen een curriculum vitae opgemaakt om mee te nemen naar de aanwezige bedrijven en interimkantoren.

“Met een 60-tal inschrijvingen  tijdens deze jobdag, kunnen we spreken van een enorm succes en een mooie stap om de Oekraïners dichter bij onze arbeidsmarkt te brengen.

Werken verbetert niet alleen hun financiële situatie. De sociale contacten met collega’s zijn minstens even belangrijk en versnellen hun integratie in onze samenleving”, vertelt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB.

Vincent Vandenameele, directeur van Travi, is trots op deze jobdag: “De Oekraïense kandidaten zijn enorm gemotiveerd om snel een job te vinden en de uitzendsector kan hen hierbij helpen. Met de steun van de Vlaamse Regering organiseren we specifieke jobdates met workshops voor kandidaten uit Oekraïne én hebben we Maryna aangeworven, die Oekraïens spreekt als moedertaal, en de drijvende kracht is achter dit project.

Tegen eind juni 2023 wil Travi over heel Vlaanderen 15 jobdates met uitzendbedrijven organiseren samen met lokale partners. Daarnaast bieden we job-en taalcoaching of technische opleidingen aan.”

“Uit een eerdere bevraging van Voka blijkt dat 42 % van de ondernemingen zeker bereid is om Oekraïners aan te werven. Dat is een sterk signaal”, zegt Valerie Hamal van Voka Mechelen-Kempen. “Een groot deel van de Oekraïners dat zich op onze arbeidsmarkt begeeft, is hoogopgeleid. Dat is een win-win. Voor de Oekraïners in de eerste plaats, zij krijgen zo meer perspectief. Voor het bedrijf is het voordeel dat er een waardevolle werkkracht bij komt.

De vraag op de arbeidsmarkt is nog altijd groot. In het arrondissement Turnhout raken op dit moment nog 4.000 vacatures niet ingevuld. Voka Mechelen-Kempen wil, via het Welt-project, dat aantal verminderen. We helpen bedrijven intensief met hun visie en aanpak van rekrutering. Door onder andere breder te kijken dan enkel het diploma. Een inclusief en duurzaam HR-beleid is de sleutel tot een succesvol personeelsbeleid.”

Het is de eerste jobdag voor Oekraïners in Vlaanderen waar meerdere lokale besturen samenwerken met een dergelijk breed scala aan relevante actoren, uitzendkantoren én bedrijven. We hopen dat het Vlaamse ondersteuningsteam in samenwerking met de lokale besturen dit concept kan uitrollen over heel Vlaanderen."

Jobdag Oekraïne Geel

Deel dit artikel