Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meer inclusie door ChatGPT? Hoe dat kan, leer je tijdens de Com@ModemDag

Maar liefst 200 deelnemers zakken op dinsdag 7 februari af naar de jaarlijkse Com@ModemDag van Modem in Mechelen. Professionals blijven er up-to-date over hulpmiddelen die communicatie kunnen ondersteunen, zowel bij schrijven, lezen, luisteren als bij digitale communicatie.

Na twee online edities vindt de studiedag dit jaar weer in het echt plaats én is hij helemaal uitverkocht.

Voor iedereen die moeite heeft met communiceren

Modem is expert in het ondersteunen van communicatie en dat kan heel breed gaan. Zo kan je bijvoorbeeld de app ChatGPT inzetten in de klas wanneer jouw leerling minder taalvaardig is. Of wanneer iemand moeilijker kan praten, kan die een hulpmiddel inschakelen dat een getypte boodschap voorleest.

Ook online zijn er heel wat mogelijkheden om communicatie te ondersteunen. "Studenten met dyslexie zetten bijvoorbeeld vaak extra hulpmiddelen in tijdens examens. Om zeker te zijn dat dat eerlijk verloopt, kan dat nu ook in een beveiligde omgeving. Daarnaast stellen we onder andere een speciale browser voor, die ervoor zorgt dat mensen met hun ogen de computer kunnen bedienen,” ​ zegt Wim De Backer, coördinator Modem.

Het nieuwste van het nieuwste

Het expertnetwerk blijft heel het jaar door op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op gebied van hulpmiddelen en deelt die tijdens de Com@ModemDag met de deelnemers. Die hulpmiddelen kunnen gaan over een nieuwe methodiek om te leren lezen of over een bord vol symbolen waarmee je in speeltuinen kan communiceren.

Soms zijn ze ook erg technologisch.“ Zo heeft bijvoorbeeld Microsoft een nieuw gamma aan aangepaste computermuizen, joysticks en gameconsoles. Interessant want dat opent weer heel wat mogelijkheden voor mensen met een beperking. We zetten als Modem dan ook erg in op e-inlcusie,” zegt Wim De Backer.

Tien workshops om te zien

Daarnaast hebben de deelnemers keuze uit tien workshops, gegeven door een expert binnen dat thema.

  • Wist je dat je leerlingen met dyscalculie en dyslexie in de klas kan ondersteunen ​ met ICT, bijvoorbeeld met voorleessoftware?
  • Wist je dat iedereen kan gamen, ook wanneer je een beperking hebt?
  • Hoe kan je als ouder je weg vinden in de wereld van ondersteunde communicatie wanneer je kind niet praat?

Het volledige programma vind je hier.

Sharing is caring

De ​ deelnemers krijgen niet enkel van experts nieuwe praktische inzichten, maar ook van elkaar én van bedrijven gespecialiseerd in hulpmiddelen. Daarvoor is er tijd op de ervaringsbeurs waar deelnemers verhalen met elkaar kunnen delen. Wat voor iemand een eenvoudige oplossing lijkt, kan voor de ander de gouden tip zijn voor een groot probleem.

De deelnemers zijn vaak ergotherapeuten, logopedisten, kinesisten, leerkrachten, verpleegkundigen... maar eigenlijk iedereen die werkt of leeft met personen die moeite hebben met spreken, schrijven, lezen of andere vormen van communicatie krijgt heel wat handige tips mee naar huis.

Expertnetwerk Modem?

Modem wil iedereen een stem geven. Daarom gaan ze al 30 jaar lang op zoek naar oplossingen op maat. Oplossingen voor grote én minder grote moeilijkheden, want kunnen communiceren is een basisrecht.

Modem is een expertnetwerk gecoördineerd door de Thomas More hogeschool. Dat wil zeggen dat ze met verschillende experts over heel Vlaanderen geregeld rond de tafel zitten om het te hebben over ondersteunende communicatietechnologie. Die experts geven advies aan personen met moeilijkheden rond communicatie. Daarnaast organiseert Modem ook opleidingen rond ondersteunde communicatie voor mensen in het veld zoals logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen…'

Deel dit artikel