Mondmaskers dragen wordt vanaf zaterdag verplicht in drukke winkelstraten en op andere drukke plaatsen. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één iemand per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten.

Dat zijn de algemene maatregelen van de Veiligheidsraad, nu de besmettingscijfers al meer dan twee weken stijgen.

Steden en gemeenten zullen zelf verder kunnen gaan, en lokaal extra maatregelen kunnen invoeren als ze met een opflakkering te maken krijgen.

Vanaf zaterdag mondmaskers op alle drukke plaatsen

We zullen vanaf zaterdag meer mondmaskers zien in ons straatbeeld. In winkelstraten, markten en rommelmarkten worden ze zeker verplicht, maar ook op andere drukke plaatsen, of die publiek of privé zijn.

Op café of op restaurant moet u verplicht een masker dragen als u zich verplaatst, bijvoorbeeld wanneer u binnenkomt of weggaat en bij een toiletbezoek. Zodra u aan een tafel zit, mag het masker af.

Lokale besturen moeten nu een lijst opstellen van de plaatsen waar u een masker moet dragen. Dat kan eventueel aangeduid worden met een soort "verkeersbordje", suggereert viroloog Marc Van Ranst.

"Bubbel" van 15 personen blijft, ondanks advies experten.

Eén iemand per tafel laat gegevens achter op restaurant en op café.

Formulier invullen als u van reis terugkeert.

Iedereen die van reis terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal 48 uur voor aankomst verplicht een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop u terugkomt (met de trein, de auto of het vliegtuig) zal daarbij geen verschil maken.  Dat formulier zal binnen een paar dagen beschikbaar zijn, zegt de premier. 

Steden en gemeenten kunnen extra maatregelen nemen.

Nachtwinkels sluiten om 22 uur.

Voorlopig geen versoepelingen meer. (VRTNWS)  Foto divid/N.