U bent hier

Meer ruimte voor water door afbraak woning in Balen

Kempen regio
08.11.2019 - 14.47u
Door: Mark Jaspers

Op 12 november start de afbraak van een woning in de Peer Luytendijk te Balen

De provincie laat een woning afbreken die gelegen is in de Peer Luytendijk 4 in Balen. De afbraak is één van de maatregelen tegen de wateroverlast in de regio Mol-Balen. De buurt zal vanaf 12 september hinder ondervinden. De provincie volgt de werken op de voet op om de hinder zo kort mogelijk te houden.

De regio rond Mol en Balen is gevoelig voor wateroverlast en overstromingsgevaar. De provincie heeft er als waterloopbeheerder al verschillende maatregelen genomen zoals de aanleg van 2 overstromingsgebieden en de verlegging van een aantal waterlopen.

In 2007 werd er een actieplan 'Ruimte voor water' voor Mol-Balen goedgekeurd. De afbraak van 6 zonevreemde woningen in het valleigebied van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht via een uitdovingsbeleid behoorde tot één van de acties.

Moeilijke maar noodzakelijke beslissing

Het bovengenoemde valleigebied heeft een enorme potentie als buffergebied maar wordt nu gehypothekeerd door een aantal woningen. De provincie wil dan ook op mid

dellange termijn de kern van het valleigebied vrij maken van bewoning. Bovendien worden de woningen zelf ook al enige tijd bedreigd door een verhoogd grondwaterpeil. Didier Soens, directeur van de dienst Integraal Waterbeleid, legt uit hoe dat komt: "Vroeger onttrok men op grote schaal grondwater stroomopwaarts in het valleigebied. Die industriële activiteit is eind vorige eeuw stopgezet zodat heel het gebied geleidelijk aan te maken kreeg met een verhoging van de grondwaterstand".

Een woning aan de Schepsmolenstraat werd eerder al afgebroken. De woning op Peer Luytendijk 4 is de tweede in rij.

Hinder mogelijk

De afbraakwerken brengen onvermijdelijk wat lawaai-, stof- en verkeershinder met zich mee. De provincie beperkt de hinder tot een minimum. Ze volgt de werken op de voet op om de vooropgestelde planning van 5 werkdagen zo goed mogelijk te respecteren. De buurt kreeg deze week ook een infobrief in de bus.

Het afval wordt correct gescheiden en verwerkt. De aannemer (firma Guy Nooyens) verzamelt en vervoert het asbest in een speciale container om verontreinigingsrisico voor het milieu uit te sluiten.

imageMeer nieuws

Dit is beslist op de Nationale Veiligheidsraad

Dit is beslist op de Nationale Veiligheidsraad
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.09.2020 - 14.32u

Sciensano lanceert nieuwe COVID-19-barometer

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.40u

Start academiejaar: zo ga je coronaproof op kot

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.38u

Torfs ziet omzet stijgen na faillissement Brantano

Torfs ziet omzet stijgen na faillissement Brantano
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.34u

Dubbel zoveel betalingen met smartphone

Kempen regio | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.32u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto