Op woensdag 26 mei eindigde de lessenreeks 'fietslessen voor volwassenen' georganiseerd door de dienst samenlevingsopbouw. Dertien volwassenen legden het volledige traject af en kozen zo voor meer zelfstandigheid en een verhoogde mobiliteit.

Voortaan ligt zelf boodschappen doen, deelnemen aan activiteiten, kinderen ophalen op school of zich verplaatsen naar het werk voor hen binnen handbereik.

Dankjewel aan de vrijwilligers en studenten die de deelnemers stapsgewijs de vaardigheden van het fietsen leerden. Proficiat ook aan alle deelnemers voor hun doorzettingsvermogen.

Onder de deelnemers bevonden zich mensen met afkomst uit Turkije, Afghanistan, Palestina, Syrië, India, Iran, Somalië en Irak. Gedurende tien weken namen zij op woensdagvoormiddag deel aan de lessen.

De lessenreeks bestond uit een theorieles met aandacht voor de wegcode en de verkeersregels. Daarna stond een team van vrijwilligers en studenten klaar om hen stap voor stap de vaardigheden van het fietsen te leren.

Ze startten met evenwichtsoefeningen op aangepaste fietsen in de verkeersveilige omgeving van het verkeerseducatief centrum op de Molderdijk. Daarna schakelden ze geleidelijk aan over naar fietsen in het echte verkeer.

Kinderopvang

Om ook volwassenen met kleine kinderen (0-3-jarigen) de kans te geven fietslessen te volgen, werd tijdens de lessen kinderopvang voorzien. Hiervoor zorgde een team van drie vrijwilligers.

Integratie

De fietslessen moeten bijdragen tot de integratie van de deelnemers en hun mobiliteit en zelfstandigheid verhogen.

Fijne samenwerking

Voor de fietslessen werkt de dienst samenlevingsopbouw samen met het verkeerseducatief centrum dat de locatie en de fietsen ter beschikking stelde. Het Fietsenatelier zorgde voor volwassen damesfietsen.

Eigen fiets

Een aantal deelnemers had al een eigen fiets. Met de andere deelnemers bekijken we waar ze een fiets kunnen aankopen zodat ze ook na de fietslessen kunnen blijven fietsen.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 00, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be