Bij de verkiezing van de Geelse leden voor de politieraad kreeg Vlaams Belang dankzij een laatste stem van de coalitie van N-VA en CD&V een tweede lid verkozen, ten nadele van Open Vld. Iets gelijkaardigs gebeurde zes jaar geleden ook al.

Tijdens de installatievergadering heerste plots consternatie op de banken van de oppositiepartijen toen bleek dat bij de aanstelling van de leden voor de politieraad vanuit de meerderheid van N-VA en CD&V een cruciale stem naar Vlaams Belang was gegaan.

Die partij krijgt zo een tweede lid in de politieraad, Open Vld mist één stem voor haar zitje. Dat zit mathematisch zo: voor de elf Geelse leden van de politieraad waren er twaalf kandidaten, zodat sowieso één kandidaat teleurgesteld zou worden. Met zes stembrieven per raadslid gaven de twintig leden van de meerderheid (=120) zeventien stemmen aan ieder van de zeven eigen kandidaten (=119). Zo bleef één stem over voor een oppositiekandidaat.

"Het mocht verwacht worden dat die stem naar Open Vld ging, al was het maar omdat er met Luc Verguts een ex-liberaal in de N-VA-rangen zit", merkte Dirk Kennis (De Brugpartij) op. Dat pakte anders uit: de meerderheidsstem ging naar Tim Vanuytsel van Vlaams Belang, Lieselotte Thys (Open Vld) blijft met lege handen achter.

Zij reageert ontgoocheld : "Ik betreur dat het Geelse bestuur verkiest om samen te werken met een extreemrechtse partij en niet met Open Vld. Daar schrik je op dat moment toch van. Maar niet getreurd, werk genoeg, mijn eerste interpellatie staat klaar." (ho)

Bron GVA - 14/01/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish