Lokaal bestuur Geel en lokaal bestuur Meerhout hebben verkennende gesprekken opgestart om samen een nieuwe werkplaats te bouwen.

Zowel Geel als Meerhout zijn toe aan een nieuw gebouw voor de uitvoerende diensten die o.a. instaan voor het onderhoud aan het openbaar domein en de openbare gebouwen. De krachten bundelen zou voor de twee lokale besturen zowel op financieel als organisatorisch vlak een groot voordeel opleveren.

De nieuwe werkplaats zou een plaats krijgen op de Tessenderloseweg in Geel, waar nu al de stedelijke werkplaats van lokaal bestuur Geel gevestigd is.

In de meerjarenplannen van Geel en Meerhout staat de bouw van een aparte nieuwe werkplaats gepland, met een eerste spadesteek voor 2025.

Door asbestproblemen in een deel van de huidige Meerhoutse gemeentelijke werkplaatsen aan de Eindhoutsebaan, moeten de diensten noodgedwongen tijdelijk uitwijken naar een hal in de buurt.

Aansluiten bij de projectplannen van de stad Geel zorgt ervoor dat het lokaal bestuur Meerhout ook een nieuwe en veilige accommodatie heeft voor de uitvoerende buitendiensten.

Waarom kiezen voor een gezamenlijke werkplaats?

Een gezamenlijke werkplaats levert voor de twee besturen op financieel en organisatorisch vlak een voordeel op. Niet enkel voor de bouw van de werkplaats maar ook voor de dagelijkse werking van de uitvoerende diensten worden de mogelijkheden om samen te werken onderzocht.

Zo is bijvoorbeeld het aankopen van gespecialiseerde voertuigen en materiaal een grote kost. Een gezamenlijke werkplaats zorgt ervoor dat medewerkers deze materialen met een beter rendement kunnen inzetten op beide grondgebieden.

Voor het gebruik van gespecialiseerd materiaal en voertuigen is er ook expertise nodig. Ook hier kunnen Geel en Meerhout elkaar aanvullen.

Het bouwen van een gezamenlijke werkplaats moet nog binnen deze legislatuur vorm krijgen zodat de werknemers in een professionele, moderne en energiezuinige accommodatie hun werk kunnen doen.

Een snelle beslissing dringt zich dan ook op.

Ook samenwerking op andere domeinen?

Geel en Meerhout hebben al meer met elkaar samengewerkt, denk maar aan de lopende vaccinatiecampagne, de ondersteuning bij crisissituaties en eind vorig jaar nog vroeg Meerhout aan Geel om te onderzoeken of Meerhout kan instappen in de dienst gemeenschapswachten van Geel.

Concreet zou dit betekenen dat de Geelse gemeenschapswachten ook op het grondgebied van Meerhout een oogje in het zeil houden.