U bent hier

Mega schilderij voor nieuwe expo Jakob Smitsmuseum hangt in Kerk Sluis

Kempen regio | Mol
21.10.2020 - 16.15u
Door: Mark Jaspers

De nieuwe expo in het Jakobs Smitsmuseum 'Mono. Come up and see my prints!' die op 24 oktober de deuren opent, maakt al voor de opening een hele grote indruk, letterlijk.

Het schilderij 'Klokken voor kanonnen' van Fred Bervoets is namelijk te groot om in het Jakob Smitsmuseum tentoon te stellen. Het kunstwerk van twee op drie meter krijgt een plaatsje in de kerk van Sluis. Een speciale wand werd opgetrokken om dit monumentaal werk te kunnen ophangen. Dat belooft!

De expo 'Mono. Come up and see my prints!' start op 24 oktober in het Jakob Smitsmuseum. Je ontdekt werken waarin hedendaagse kunstenaars en tijdgenoten van Smits elk op hun manier het medium grafiek uitvinden.

Curator Tom Liekens pakt uit met deelnemende kunstenaars zoals James Ensor en Jan Decleir. Reserveren is verplicht en doe je via www.jakobsmits.be.

Grafiek heruitvinden

Door het negeren van de oorspronkelijke functie van de drukkunst, namelijk het vermenigvuldigen van het beeld, komen de geselecteerde kunstenaars tot nieuwe vormen en crossovers. In hun experimentele aanpak combineren ze verschillende grafische technieken zoals houtsnedes, ets, zeefdruk en monotype met schilderkunst, collage en installatie. Fred Bervoets is één van deze vele, uitzonderlijke kunstenaars.

Passende locatie

Het schilderij vertelt een waargebeurd verhaal tijdens Wereldoorlog II. Het toont een tafereel van uit de Burchtse Sint-Martinuskerk op 27 oktober 1943. Het brons van de kerkklokken was onmisbaar materiaal om oorlog te voeren.

Het duurde dan ook niet lang voor Duitse soldaten de klokken van de kerk kwamen halen. Het verhaal achter dit schilderij maakt van de kerk van Sluis dé ultieme locatie om het tentoon te stellen.

Reserveren

Uit voorzorg voor de coronacrisis, werken we met een reservatiesysteem zodat iedereen de expo veilig kan bezoeken. Je kiest zelf of je alleen komt of met je nauwe contactbubbel. In het museum draag je een mondmasker.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, 014 31 74 35, jakobsmits@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto