Melinda Neefs uit Herentals begon 2 jaar geleden haar biobakkerij Bio-Local in Itegem. Recent nam ze Herentalse 'broodjeszaak Fraiche' op de Herenthoutseweg. Haar bio-bakkerij verhuisde ze naar een grotere locatie in Mol.

"Mensen willen gezond eten. Ik behoud het aanbod van de klassieke broodjeszaak en maar voeg er gezonde bio-koeken en -broden aan toe.

"Alsmaar meer mensen kiezen voor gezonde en bio-producten, maar dat wil niet zeggen dat Vita-Food een broodjeszaak wordt die zich enkel daar mee bezig houdt. Het is een en-en-verhaal", zegt Melinda Neefs met passie. "Ik behoud het vertrouwde aanbod van de klassieke broodjeszaak zoals Fresh dat hier voor mij had, maar voeg er dus de ambachtelijke en gezonde bio-broden en -koeken uit mijn eigen bakkerij aan toe.

Op zaterdagochtend is er een uitgebreid ontbijtbuffet. Als dat succes heeft, ga ik het misschien uitbreiden naar de weekdagen."

'Je bent wat je eet' : gezond eten met veel minder suikers'

Melinda doet met passie haar succesvol ondernemersverhaal. 'Je bent wat je eet. Hiermee bedoel ik, dat wat je eet je ook uitstraalt naar de buitenwereld. Veel mensen letten nog te veel op de calorieën en de koolhydraten,om overgewicht te voorkomen.

Maar een slank lichaam is nog niet een gezond lichaam.

Dus doe zoals ik: eet gezonde voeding met veel minder suiker of gezoet met minder natuurlijke suikers.  Dat wil niet zeggen dat je in het weekend niet mag 'zondigen' met een frietje of chocolade met +80% cacao.

Ik ben ook blij dat de voedingsdriehoek veranderd is. Natuur, zonder suiker, goed fruit.'

Uitgebreid gamma bio producten, minerale spelt

'BioLocal produceert broden zonder toegevoegde suikers en houdt zich ver weg van synthetische hulpstoffen (géén E-nummers). Naast brood, presenteren we wafels, taartjes, rijsttaartjes en granola.

We hebben een 40-tal verkooppunten over Vlaanderen verspreid (markten, een eigen winkel in Herentals Vita-Food nu en lokale voedselteams).

Bio-Local heeft het Europees Biolabel en staat onder toezicht van Quality Partners, een onafhankelijk certificerings- en inspectieorgaan in de biologische productie.

Spelt is booming. Maar onze minerale spelt komt uit de lavagrond van de Oost-kantons. Dat geeft die opvallend aparte zuivere smaak. Ik wil dé bio-bakkerij van de Kempen worden. Niet té groot, op onze maat.

Merkwaardig is ook dat Europa achterloopt op Amerika. In de USA is de keuze in bio veel groter en tevens kwaliteitsvol.'

'Suikertaks moet dringend ingevoerd worden'

'Teveel suiker is zeker niet goed voor je gezondheid. Daarom pleit ik dat de regering spoedig een suikertaks invoert. Gewoon ter bescherming van iedereen, en vooral voor de 1.000-en diabetes,' besluit Melinda Neefs.

BioLocal vind je op de Herenthoutse markt iedere 4e dinsdag van de maand. Zondag staat Melinda op het marktje in Herentals (Augustijnenlaan). Het is daar vaak drummen geblazen.

Vita-Food,  Herenthoutseweg 196 - Herentals, is open van maandag tot zaterdag.

Guy Verellen/ Nnieuws.