Een mensensmokkelaar uit Herentals is veroordeeld tot 4 jaar cel.

De Antwerpse strafrechter heeft Chothirajah A. (56) uit Herentals veroordeeld tot vier jaar cel en 22.000 euro boete. Hij leverde logistieke steun aan een criminele organisatie die Sri Lankanen via Afrika naar Europa smokkelde. Zijn vrouw Callister D. (46) leverde hand- en spandiensten en kreeg daarvoor één jaar cel en 5.500 euro boete, beide met uitstel.

Het onderzoek naar het koppel startte met een tip dat ze mogelijk lid waren van de Tamil Tijgers in Sri Lanka, die sinds 2006 op de lijst van terroristische organisaties staan. Volgens het openbaar ministerie leverde hij documenten en smokkelde hij hun leden of gewone Sri Lankanen naar Europa. Het geld dat hij verdiende, ging naar de terreurgroepering.

De rechtbank vond het echter niet bewezen dat ze lid waren van of zelfs nog maar banden hadden met de Tamil Tijgers. Ze behoorden wel tot een criminele organisatie die zich bezighield met mensensmokkel. Dat bleek uit het telefonie-onderzoek, observaties, huiszoekingen en het opvallend reisgedrag van Chothirajah A.

Zo maakte hij 34 vliegtuigreizen op 19 dagen naar Azië en verschillende Afrikaanse landen. Hij gaf instructies, stuurde begeleiders en leverde geld en valse reis- en identiteitsdocumenten, die gestolen werden in Duitsland.

Volgens de rechtbank had hij geld verdiend op de rug van mensen in een precaire situatie niettegenstaande hij eerder al voor mensensmokkel veroordeeld werd in Noorwegen en in Luik. Een bedrag van 73.000 euro werd verbeurd verklaard.

(belga)