Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Menstruatiearmoede : aanpak in kOsh Herentals

kOsh

De leerlingen van 3Natuurwetenschappen van kOsh23 in Herentals hebben binnen het vak ‘van Kennis tot Creatie’ de koppen bij elkaar gestoken om een project uit te werken rond menstruatiearmoede binnen de school.

‘Van Kennis tot Creatie’ is een vak in de tweede graad waar leerlingen uitgedaagd worden om domeinoverschrijdend na te denken over projecten. Na uren van brainstormen kozen de leerlingen voor een project rond armoede.

'Binnen de problematiek van kansarmoede werd de focus al gauw gelegd op menstruatiearmoede', zegt algemeen directeur Patrick Heremans.   'Dit komt voor wanneer een meisje het thuis niet al te breed heeft en daardoor niet genoeg geld om degelijke menstruatieproducten aan te schaffen.

Dit is jammer genoeg een probleem voor veel jongeren, meer bepaald 1 van de 8 meisjes in Vlaanderen kampt met dit probleem. 1 van de 8!

Dringend tijd dus om hier iets aan te doen, zo dachten onze leerlingen.

Om dit probleem aan te pakken zullen de leerlingen bakjes met menstruatieproducten op de toiletten in onze school hangen. Hierdoor kunnen meisjes die hier nood aan hebben ze gebruiken. We hopen dat, dankzij dit project, minder leerlingen met dit probleem te maken hebben.

Tijdens de verdere concrete uitwerking van dit project kreeg 3 NAWE de hulp van de directie, enkele leerkrachten en twee andere klassen die hier erg graag aan meewerkten. De leerlingen van 5 Publiciteitsgrafiek en 5 Moderealisatie en verkoop sprongen mee op de kar. Ze maakten tijdens de lessen knappe affiches en gingen het project in alle klassen voorstellen.

Betrokkenheid bij de leerlingen zorgt er immers voor dat er geen misbruik gemaakt wordt van de producten die gratis aangeboden worden in elk meisjestoilet.

We zochten sponsors en kregen die ook. Zo werd er bijvoorbeeld een inzameling van producten gedaan onder de collega’s, zamelden de leerkrachten GAV/PAV een mooi bedrag in met de leerlingen en kregen we ook menstruatieproducten aangeboden door AD Delhaize Herentals.

We hopen dat we dit project zo snel mogelijk effectief kunnen uitrollen. Dit zal veel meisjes helpen en een oplossing bieden voor de menstruatiearmoede waarmee ze kampen.'

kOsh project menstruatiearmoede

kOsh project menstruatiearmoede

kOsh

Deel dit artikel