U bent hier

Mentale training in Vlaamse Wielerschool Herentals

Herentals
23.11.2012 - 09.00u
Door: Herman Gezelle

De Vlaamse wielerschool in Herentals met ex-renner Rik Van Looy als Technisch Directeur, stelt alles in het werk om haar leerlingen optimaal te begeleiden en fietsplezier te stimuleren.

De deelnemers die deeltijds onderwijs volgen krijgen een mix van theorie en praktijk.
Het theoretische aspect gaat over trainingsleer, EHBO, fair play, hygiëne en dergelijke. Vanaf januari 2013 wordt eveneens terug gestart met de mentale trainingen voor de jongeren.

In de mentale training leren de jongeren zaken die ze in en buiten het wielrennen kunnen gebruiken. Er wordt zowel gewerkt aan het groepsproces als individuele processen en vaardigheden.

Denk aan het omgaan met stress, druk, onvoorziene gebeurtenissen, emotiebeheersing, communicatie en doelbepalingen. Allemaal zaken die je ook buiten het wielrennen kan gebruiken.

De mentale training vindt  in 2 groepen plaats. De beloften die reeds vorig jaar konden kennismaken met mentale training en de jongere renners die de basis van de mentale vaardigheden krijgen aangeleerd op een zeer interactieve manier.

Anja van Gompel, mental coach van heel wat renners, en sporters uit andere uiteenlopende disciplines zoals voetbal (jeugd, beloften KSK Lierse) en kunstschaatsen, zal net als vorig jaar terug de trainingen verzorgen. Zij zal in samenspraak met Jos Leys de coördinator van de wielerschool, Kurt van de Wouwer (ex-profrenner) en Bert Van Hove (regent LO) het programma bepalen en neerzetten.

De bedoeling is niet specifiek om toppers op te leiden. We willen ‘iedereen’ een kans geven om plezier te beleven tijdens het fietsen.

In het verleden kregen ze wel jongens als Steegmans, Nuyens, Wellens, De Weert en Van Staeyen over de vloer in de wielerschool. Het doet natuurlijk deugd als zo een jongen hoge ogen gooit bij de profs, maar dat is niet het hoofddoel. Plezier op de fiets staat bij de wielerschool centraal en er wordt geen druk uitgeoefend op de leerlingen.

De mentale training  past perfect in deze filosofie. Als jongere moet je tegen heel wat opgewassen zijn. Discipline en mentale weerbaarheid zijn belangrijke zaken om er te geraken.

Wat er in je hoofd omgaat bepaalt nu eenmaal voor een groot stuk hoe je je voelt en vervolgens gedraagt.

Foto Rik Van Looy / archief Nnieuws.


 
imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto