Een deel van de Merodese bossen in Herenthout is momenteel te mijden wandelgebied. Een uitgebreide nest hoornaars, een agressieve wespensoort, hebben er al meerdere mensen gestoken. Natuur en Bos heeft het nest afgebakend met linten. Voorzichtigheid is geboden.
Deze "monsterwesp" vormt een bedreiging voor honing- en wilde bijen. "De hoornaars vallen in groep bijen aan", vertelt Tim Adriaens, bioloog en expert exoten bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).
"En in tegenstelling tot inheemse wespen doen ze dat aan de ingang van de bijenkasten. Het zijn echte veelvraten die de bijenpopulatie in een kast serieus kunnen decimeren." Honingbijen zouden volgens natuurorganisatie Natuurpunt bovendien weinig verweer hebben tegen de hoornaars, omdat ze zich nog niet hebben kunnen aanpassen aan de exoten.
Ook in de rest van het land en de EU
Vorige week werd in de Nederlandse provincie Zeeland een nest Aziatische hoornaars gevonden en verdelgd. Intussen duiken ze ook op verschillende plaatsen in Vlaanderen op. De brandweer geeft prioriteit aan het verdelgen van nesten van Aziatische hoornaars, omdat ze zo agressief zijn en hele bijenkolonies leegroven.
"De soort vormt niet alleen een nieuwe bedreiging voor de imkerij, maar kan ook een probleem worden voor de inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen, solitaire bijen, muggen en andere insecten die bestuivingsdiensten leveren. Ze staat daarom op de Europese lijst van te bestrijden exoten. Om de verspreiding tegen te gaan of in te dammen, moeten de nesten verdelgd worden", klinkt het.
Ook in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en op verschillende plaatsen in Wallonië en Nederland zijn er intussen 'monsterhoornaars' gesignaleerd. (natuur en bos - pp) video rtv Drenthe.