Een reinigende lotion die gebruikt werd in 35 Belgische ziekenhuizen, mag voorlopig niet langer gebruikt worden wegens een mogelijke besmetting met bacteriën. Dat heeft een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid meegedeeld.

De "Hospital Derma Waslotion" van Dermalux (Omega Pharma) werd uit de ziekenhuizen verwijderd toen een van de hospitalen een link vermoedde tussen het product en de besmetting van patiënten. Daarop werd contact opgenomen met het directoriaat-generaal Gezondheid van de Franse Gemeenschap, die op zijn beurt de de federale overheidsdienst Volksgezondheid inlichtte, die bevoegd is voor de controle op het product.

Belga

De bacterie kan een longontsteking veroorzaken bij patiënten die al kampen met een verminderde werking van het immuunsysteem of met ademhalingsziekte.

Het directoriaat-generaal onderzoekt nu op welke manier de mogelijke besmetting is kunnen gebeuren. Er werden stalen genomen en de resultaten worden in de loop van volgende week verwacht.

Wellicht doet het probleem zich slechts bij één lot voor, maar de volledige voorraad van het product werd wel teruggehaald uit de ziekenhuizen. De waslotion, die niet verkocht wordt aan het grote publiek, wordt geproduceerd in België en is niet uitgevoerd naar het buitenland, aldus de FOD Volksgezondheid.

Bron : Belga