Graanresten die overblijven na het brouwen van bier kunnen gebruikt worden om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Tot die opvallende conclusie komt UHasselt-onderzoekster Sara Vanderheyden in haar doctoraatsstudie.

Bij het brouwen van 100 liter bier blijft er al snel 15 kilogram draf (graanafval) achter, zegt Vanderheyden. Die draf wordt nu verwerkt in bijvoorbeeld voeding voor koeien, maar UHasselt ging op zoek naar meer duurzame oplossingen.

En die zijn er: door de resten te verhitten in een zuurstofarme omgeving (pyrolyse) wordt er een char gevormd, een verkoold residu. "Wanneer we dit dan verder verhitten en stoom toevoegen, krijgen we actieve kool."

Actieve kool wordt nu al gebruikt om milieuvervuilende producten uit water of gas te absorberen, maar Vanderheyden ging een stapje verder: "Ik verbeterde de actieve kool door er extra chemische verbindingen op te binden, en ontdekte dat deze verbeterde actieve kool zelfs toxische radionucliden kan adsorberen."

"Verbeterde kool kan radioactief Cesium uit zeewater halen." (VRTNWS)

Foto Sara Vanderheyden/UHasselt.