U bent hier

Met kiosk verdwijnt allerlaatste herinnering aan kasteeltje Van Hilst

Herentals
12.04.2018 - 15.52u
Door: Herman Gezelle

Het stadsbestuur slaagt er niet in een aannemer te vinden die bereid is de totaal verwaarloosde kiosk in het stadspark aan de Nieuwstraat te restaureren. Nochtans is die kiosk een historische waardevol item dat herinnert aan het kasteeltje Van Hilst uit de jaren 50-60-70. 

Maar het gebouwtje is zo vervallen en de kostprijs voor restauratie dreigt zo hoog te zijn, dat het schepencollege besliste om een prijsvraag te richten aan de firma Hegrola om het af te breken.

De kiosk is geen beschermd monument. Na 50 jaar verwaarlozing bedanken 3 aannemers om een  prijs te maken voor een restauratie. Vooral het, vermoedelijk gietijzeren skelet is in erg slechte staat. Het gebouwtje is ook niet meer stabiel.

Het schepencollege kiest voor de afbraak en startte de aanvraag van de sloopvergunning op.

Zotste gemeente van België

Voor de grond en het kasteeltje heeft het schepencollege destijds in de jaren 70 zelfs nog een voorstel gedaan om er een cultuurcentrum te bouwen. De grond werd verkocht aan een aannemer voor 19 miljoen BEF.  Na de afbraak van de villa kocht de stad de grond opnieuw voor 22 miljoen BEF, 3 miljoen BEF meer. 

Hertals was toen met stip ingeschreven in het Belgisch blunderboek en stond in de hitparade van de 'zotste gemeente van België' onverwoestbaar op nummer 1.

Heraanleg

In het stadspark zijn nu wandelpaden aangelegd, de vijver werd opgeruimd en fungeert niet langer als stort. Eerder werd het park al gezegend met een skatepiste. De aannemer werd opgedragen de bomen van het park zo veel mogelijk te ontzien.

De nv Hegrola uit Westerlo klaart de klus van de herinrichting. De stad heeft voor het project €1.699.155 voorzien.

Foto's archief Kempens Erfgoed/ Johan Temmerman NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto