U bent hier

Met meer dan 200 ShareFairs brengt KVLV deeleconomie naar platteland

Lille | Vlaanderen
21.10.2014 - 00.40u
Door: Herman Gezelle

Delen is het nieuwe hebben, een tendens die volop doorzet en hoe langer hoe meer een stempel drukt op onze samenleving. Overal ontstaan initiatieven die passen in de zogenaamde ‘deeleconomie’, vooral in steden en online. KVLV, Vrouwen met vaart wil dit mee vorm geven op het platteland en trekt dus resoluut de kaart van transitie. In De Jeugdhaard aan de Balsakker Lille stelde KVLV zondag het project voor.

Het KVLV-ShareFair-weekend met meer dan 200 lokale KVLV-initiatieven in heel Vlaanderen zorgt alvast voor een gedroomde start. Geefmarkten, kledingruil of swishing-events, potluck, weggeefkasten, … stuk voor stuk gezellige evenementen waarop mensen geven of delen, zowel materiële als niet-materiële dingen.

Nationaal voorzitster, Nik Van Gool: “Met spullen die je zelf niet meer gebruikt, zaken waar je te veel van hebt of talenten die je met plezier inzet voor anderen, kun je tijdens een ShareFair iemand anders blij maken. Een kinderfietsje waar je dochter te groot voor is, zaadjes van je lekkere tomatenplanten, leuke schoenen die net niet goed genoeg passen of computertips delen, het kan allemaal.”

De letterlijke vertaling van een ShareFair is ‘deelmarkt’. Maar evengoed betekenen de woorden Fair en Share ‘eerlijk deel’. Eerlijk delen, daar wil KVLV, Vrouwen met vaart zich voor inzetten. Zodat iedereen voldoende heeft om kwalitatief te leven, met respect voor de grenzen van de planeet.

Nik Van Gool: “Het transitieverhaal is ons op het lijf geschreven, vele elementen uit deze tendens zitten al ingebakken in het DNA van KVLV. We zijn hier misschien geen trendsetter maar ook niet zomaar een trendvolger. KVLV wil er haar eigen unieke touch aan geven. Bovendien bereiken wij een publiek dat tot nu toe in dit verhaal minder aangesproken werd.”

Het succesvolle KVLV-ShareFair-weekend is nog maar een begin. “KVLV, Vrouwen met vaart wil letterlijk en figuurlijk meer naar buiten komen, laten zien waar we mee bezig zijn en iedereen aansporen KVLV mee te beleven,” zegt Nik Van Gool. “Onze ShareFairs zullen in de toekomst nog groeien en KVLV zal ook andere aspecten van transitie vertalen in haalbare, laagdrempelige acties.”

Foto's Mil Cambré / Nnieuws.

 

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto