De kleine meteorietfragmenten die in de buurt van een bevroren meer nabij de stad Tsjebarkoel zijn teruggevonden, bestaan uit steen met zo'n tien procent ijzer. Volgens wetenschappers zal de meteoriet hoogstwaarschijnlijk de naam Tsjebarkoel krijgen.

 

In de regio Tsjeliabinsk vielen meer dan duizend gewonden bij de schokgolf veroorzaakt door de meteorietinslag. Veertig mensen liggen nog steeds in het ziekenhuis.

Wetenschappers zochten het hele weekend naar resten van de meteoriet in de buurt van het meer van Tsjebarkoel. Daar werd een krater van zo'n zes meter in het ijs teruggevonden, de vermoedelijke inslag van de meteoriet.

Onderzoek van de bodem van het meer zaterdag leverde niets op en het voorstel werd geopperd om het onderzoek te staken tot de lente, wanneer de sneeuw zal gesmolten zijn. Nabij het meer werden echter een vijftigtal kleine fragmenten gevonden.

Onderzoek van die steentjes toonde aan dat het inderdaad om meteorietdeeltjes gaat. "De meteoriet is een gewone chondriet, een stenig materiaal dat zo'n tien procent ijzer bevat", aldus onderzoeker Viktor Grochovskij van de Federale Universiteit van de Oeral.

"De meteoriet zal hoogstwaarschijnlijk de naam "Tsjebarkoel" krijgen", voegde hij eraan toe. Aangezien het om kleine restanten van de meteoriet gaat, stelt Grochovskij dat het grootste fragment in het meer moet liggen.