U bent hier

Mezen bestrijden eikenprocessierups in De Averegten

Heist op den Berg | Provincie Antwerpen
20.03.2021 - 09.14u
Door: Lex Verellen

Eikenprocessierupsen en de problemen die ze veroorzaken, het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Ook in De Averegten teisteren ze in het voorjaar de eikenbomen en bezoekers kunnen er hinder van ondervinden.

De brandharen van de processierups zorgen voor jeuk en last aan ogen en luchtwegen bij wie in de buurt komt. Het domein heeft nu een vogelvriendelijke en duurzame oplossing gevonden!

Op de wandelwegen waar zich de meeste eikenprocessierupsen bevinden, hebben de werkploeg van De Averegten en leerlingen van het GO! Atheneum Heist een heleboel nestkastjes voor mezen gehangen.

Kool- en pimpelmezen zijn verzot op processierupsen. Ze vormen er de ideale natuurlijke vijand van. Met speciale nestkastjes voor mezen hoopt het domein volop mezen aan te trekken en zo de oprukkende processierups definitief een halt toe te roepen.

Nestkasjes ophangen is één zaak. De leerlingen willen ook graag weten of er effectief bewoning is in de nestkastjes. Daarom plaatsten ze er een bewegingsgevoelige PIR-sensor in.

Het signaal wordt vervolgens doorgegeven aan een micro-controller. Een zelfgeschreven programma doet een LED-lampje flikkeren telkens de PIR-sensor beweging detecteert.

Europese project “LIFE-project Eikenprocessierups”

Het aantrekken van mezen wordt in het Europese project “LIFE-project Eikenprocessierups” als één van de methoden naar voren geschoven om de eikenprocessierups op een ecologische manier te beheren.

Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Milieu, Groen- en Recreatiedomeinen: “Als trekker van dit internationale project, geeft de Provincie Antwerpen graag het goede voorbeeld.

We willen zoveel mogelijk gemeentes ervan overtuigen om af te stappen van het gebruik van biociden en voor ecologisch beheer te kiezen. Deze actie in De Averegten is er een mooi voorbeeld van.”

De precieze impact van mezennestkasten op de grootte en het aantal eikenprocessierupsnesten, wordt in het LIFE-project in de komende vijf jaar op een wetenschappelijke manier onderzocht.

Daarnaast wordt ook het effect van andere natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen en –vliegen en de grote poppenrover (kever), in detail bestudeerd.

Project website: https://eikenprocessierups.life/   

Waar:

Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 4a, 2220 Heist-op-den-Berg

Meer info:

www.provincieantwerpen.be > Averegten

www.facebook.com/DeAveregten

imageMeer nieuws

KVC Westerlo wint op Lommel in minuut 93 : 0-1

Nationaal | Westerlo 27.11.2021 - 22.29u

Toon Aerts triomfeert in de thuishaven van Eli Iserbyt - vid

Toon Aerts triomfeert in de thuishaven van Eli Iserbyt - vid
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.11.2021 - 18.59u

Minister Crevits steunt onderzoek naar toenemende angst en stress bij jongeren

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.11.2021 - 08.26u

30 jaar celstraf voor Surinaamse moordenaar narco

Grobbendonk | Internationaal 27.11.2021 - 01.47u

VB Herentals lanceert solidariteitscampagne: 'Een hart voor onze mensen'

VB Herentals lanceert solidariteitscampagne: 'Een hart voor onze mensen'
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.11.2021 - 01.40u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto