U bent hier

Mia Doornaert te gast bij NEOS

Herentals
17.01.2020 - 14.45u
Door: Mark Jaspers

Dinsdag 18 februari om 14u is Mia Doornaert te gast in Hotel Karmel, Grote Markt in  Herentals. Mia Doornaert ( Kortrijk, °1945) studeerde klassieke filologie (KU Leuven), Oosterse talen en politieke wetenschappen , journaliste en columniste bij De Standaard, auteur. Ze kreeg in 2003 de titel van barones vanwege haar journalistieke verdiensten en haar internationale inzet voor de persvrijheid.

Brexit-drama is ook een Europese blamage

In een referendum van één dag zegden de Britten, met een kleine meerderheid, de wacht aan de Europese Unie aan. Op die éne dag zijn inmiddels jaren van politieke ellende gevolgd. De demagogen die voor de Brexit pleitten, bleken geen enkele strategie voor daarna te hebben.

De 'moeder der parlementen' schitterde evenmin

De Brexit zal voor Groot-Brittannië een economische en ook een diplomatieke kost hebben wanneer het straks op zijn eentje in de grote wereld staat. Maar de uittreding vormt ook een blamage voor de Europese Unie, want zij verliest een bijzonder belangrijke lidstaat.

De Unie heeft destijds schromelijk onderschat hoezeer de Duitse eenmaking de hele EU zou veranderen. De grote uitbreiding naar het oosten maakte van de Unie een 'Spaanse herberg' waarin zeer diverse staten hun eigen nationale aspiraties, ambities en angsten binnenbrachten.

Onder meer ook daarvan is de Brexit een uitloper. Hoe komt het dat de EU wel zovele nieuwe landen kon binnenhalen, maar de Engelsen niet kon overtuigen te blijven?

Mia Doornaert licht toe hoe het zo ver kon komen.

Toegang : leden 5 euro, niet-leden 15 euro (incl. drank) Inschrijven tot 11 februari 2020 door betaling : NEOS-Herentals: BE96 0689 0724 8505 met vermelding van MIA DOORNAERT + naam. Info : Stella Bolckmans, 014/ 215181 of stella.herentals@skynet.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto