U bent hier

Michel gaat voort zonder N-VA die van ministerraad wegloopt

Nationaal
08.12.2018 - 23.50u
Door: Mark Jaspers

Premier Charles Michel (MR) blijft erbij dat de beslissing rond het migratiepact al lang genomen is en dat het de N-VA is die daarop wil terugkomen.

"Maar een woord is een woord. Ik ga morgen naar Marrakech om aanwezig te zijn bij de VN-conferentie. Ik zal daar zijn in naam van de regering en ik zal daar België verdedigen."

Volgens de premier is de N-VA weggelopen van de ministerraad.

"Ik neem akte van de duidelijke positie van de N-VA en neem er ook akte van dat de N-VA de Zweedse coalitie (een verwijzing naar Open VLD-MR (blauw), CD&V (oranje) en N-VA (geel), nvdr.) verlaat."

Michel zal voorstellen dat "de twee staatssecretarissen" de bevoegdheden van de drie N-VA-ministers overnemen. Opvallend, aangezien de N-VA-ministers officieel nog geen ontslag hebben genomen. Na zijn terugkeer uit Marrakech plant premier Michel consultaties met het parlement. 

Kris Peeters (CD&V): "Wij gaan voort met oranje-blauw in belang van land"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) benadrukt dat zijn partij, Open VLD en MR voortgaan met een minderheidsregering, "in het belang van het land". "Ik ben ervan overtuigd dat dit land een regering nodig heeft de komende weken en maanden met dossiers als brexit, sociaal overleg en de koopkracht."

Maar gaan die dossiers ook nog door het parlement geraken als de N-VA in de oppositie zit? "We gaan ervan uit dat we in belangrijke dossiers ook steun zullen krijgen van de oppositie, maar we hebben daar nog geen akkoorden over."

Alexander De Croo (Open VLD): "Jammer dat dit zo moet eindigen"

"De voorbije jaren heb ik goed samengewerkt met de N-VA", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) op Twitter. "Het is jammer dat het zo moet eindigen."  VRTNWS

Straks meer.


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto