Hertog Jan (Sint-Michiels, Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en De Karmeliet (Brugge) behouden ook dit jaar hun drie Michelinsterren, de hoogste gastronomische eer voor een restaurant. Bon-Bon (Brussel) en Bartholomeus (Knokke-Heist) zijn de nieuwe tweesterrenrestaurants. Dat werd bekendgemaakt tijdens de voorstelling van de nieuwe Michelingids 2014 editie België-Luxemburg in Horeca Expo in Gent.

De jonge topchef Gert De Mangeleer van Hertog Jan krijgt voor het derde jaar op rij de hoogste waardering in de prestigieuze restaurantgids van de bandenfabrikant en wordt net als gevestigde waarden Peter Goossens (Hof Van Cleve) en Geert Vanhecke (De Karmeliet) geprezen voor zijn uitzonderlijke keuken. Met hun kenmerkende kookstijlen nog steeds tot de wereldtop. Driesterrenrestaurants zijn volgens de Michelingids 'een reis waard'.

Twee nieuwe tweesterrenrestaurants

Nieuwkomers in de selectie kring met tweesterrenrestaurants zijn het Brusselse Bon-Bon van Chef Christophe Hardiquest, uitgegroeid tot een van de beste zaken van het land, en Bartholomeus uit Knokke-Heist die de onderscheiding dankt aan de creaties van chef Bart Desmidt: fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken.

In De Wulf van Kobe Desramaults, onlangs verkozen tot beste buitenlandse chef door een Italiaanse restaurantgids, grijpt opnieuw naast een tweede ster. 

19  nieuwe eensterrenrestaurants : La Belle in Geel met chef Peter Vangenechten

Maar liefst negentien Belgische restaurants krijgen één Michelinster (12 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 4 in Wallonië). Dat zorgt ervoor dat de Micheligidsgids voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan honderd Belgische restaurants telt met één ster (101 om precies te zijn).

De opvallendste terugkeer laat het prestigieuze Villa Lorraine optekenen: deze grande dame van de Brusselse gastronomie heeft terug een ster te pakken dankzij zijn talentvolle chef, Alain Bianchin. Ook de andere rijzende sterren, The Glorious (Antwerpen) en De Kristalijn (Genk), hebben de stap naar het sterrendom gezet. Ook Ciccio van de jonge chef Claudio Dell’Anno is voortaan een eensterrenrestaurant.

De andere nieuwe éénsterrenrestaurants zijn: Lépicerie du Cirque (Antwerpen), Hofke van Bazel (Bazel), WY (Brussel), La Belle (Geel) met Peter Vangenechten als chef, Chai Gourmand (Gembloux), Horseele (Gent), Vrijmoed (Gent), De Verborgen Tuin (Geraardsbergen), Vous Lé Vous (Hasselt), La Source (Lanaken), Cuchara (Lommel), Arabelle Meirlaen (Marchin), Au Gré du Vent (Seneffe), Le Menuiserie (Waimes), Becher Gard (Bech in het Groothertogdom Luxemburg).

Bib Gourmand restaurants

De gids beloont eveneens 155 Bib Gourmand restaurants. Dit concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! Elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmand, dit jaar zijn er maar liefst 28 nieuwkomers (23 in België en 5 in Luxemburg). (DB)

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 is te koop vanaf 21 november voor de prijs van € 19,95 in België. Deze editie, die al sinds 1904 bestaat, bevat 1 796 adressen, namelijk 688 hotels (waaronder 127 gastkamers) en 1 081 restaurants waaronder 132 sterrenrestaurants (3 driesterrenrestaurants, 17 tweesterrenrestaurants, en 112 eensterrenrestaurants).