De leerlingen van de Middenschool De Vesten Herentals zijn de winnaars van de Vredesposter 2011. Ze wonnen een stencilgrafittiworkshop. De Vredesposter 2011 werd in Herentals ingericht door de serviceclub De Lakenpoortse.

 
De Lakenpoortse behoort tot de vrouwelijke afdeling van de Lions.
Ze zijn ontstaan bij de overhandiging van het Charter door Lions Club International op 5 mei 2007.  De zetel van de vereniging is gevestigd in Herentals.
 
De dames van LC De Lakenpoortse willen meehelpen de solidariteit tussen de mensen te bevorderen door financiële ondersteuning van sociale doelen en vrijwilligerswerk.
 
De Lakenpoortse heeft ook aandacht voor talent van eigen bodem. Daarom treden ze op als meterclub van de internationale tekenwedstrijd “Vredesposter”.  Een tekenwedstrijd over de hele wereld georganiseerd door de lokale Lions clubs.
 
Vorig jaar organiseerden ze dit voor de eerste keer.   Ze vonden toen campus De Vesten bereid om samen te werken. 

Naast individuele prijzen, boden ze de klas van de winnende tekening ook een groepsactiviteit aan : een workshop Stencilgraffiti.
 
Dit jaar breidden ze de wedstrijd uit tot 5 scholen met 13 klassen en zo’n 232 leerlingen. De deelnemende scholen zijn: 
 

  • GBS De Kleine Wijzer, Olen, zesde leerjaar
  • (W)onderwijs, Herentals, zesde  leerjaar
  • GBS De Kriebel, Olen, zesde leerjaar
  • Lagere school De Vesten, Herentals, zesde leerjaar
  • Middenschool De Vesten, Herentals, 1e jaar secundair.


Wat is Vredesposter?
 
De Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest) is een wereldwijde tekenwedstrijd voor kinderen tussen de 11 en de 13 jaar.
Elk jaar geeft de internationale hoofdzetel van Lions een thema op. Voor 2011 was dit: “Children Know Peace” of “Kinderen kennen vrede”. Voor de nieuwe wedstrijd van 2012 is dit: “Imagine Peace” of  “Bedenk de vrede”.
 
Met deze wereldtekenwedstrijd wenst Lions International zoveel mogelijk kinderen het thema ‘vrede’ met hun eigen gevoelens te laten beleven.
De kinderen maken elk een individueel werk rond het vredesthema. Deelname is gratis voor de hen
 
De wedstrijd verloopt trapsgewijze op vier niveaus.
 

  • 1e trap: lokaal vlak:

Lionsclub De Lakenpoortse maakte een selectie van de 10 beste tekeningen. Op 4 mei 2011 ging de prijsuitreiking hiervan door in de Lakenhal in Herentals. De data voor 2012 worden nog vastgelegd. De klas van de winnende tekening kreeg ook een groepsactiviteit aangeboden: een workshop stencilgraffiti.

  • 2e trap: district vlak:

Dit niveau overkoepelt regionaal verschillende clubs. Hier wordt een districtlaureaat gekozen en twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt. 1 winnaar 250 euro, 2 aanmoedigingsprijzen elk 125 euro.

  • 3e trap: nationaal vlak (alle Lionsclubs van België)

Uit de districtlaureaten wordt de Nationale winnaar geselecteerd. Prijs: 400 euro.  De Nationale proclamatie ging door op 25 juni 2011 in de Kinepolis te Brussel. Elk kind van wie de tekening geselecteerd werd, ontving hiervoor een uitnodiging. Nationale winnaar werd Jonathan Ribbens, met meterclub Lions Club Oostende.

  • 4e trap: Lions Internationaal (Lionsclubs over de hele wereld)

De nationale winnaar gaat verder voor de Internationale wedstrijd (en komt tegen een 150 andere landen uit). 2.500 euro een reis samen met één van de gezinsleden naar de Lionsdag bij de Verenigde Naties in New York.
 
In de eerste plaats komt het er natuurlijk op aan dat kinderen op een creatieve wijze nadenken over hoe zij vrede in de wereld aanvoelen, maar er zijn ook materiële prijzen aan verbonden.
 
 
In Herentals
De Herentalse Lionsclub “De Lakenpoortse” organiseerde deze wedstrijd in 2011 voor de eerste keer.
 
Ze vonden Campus De Vesten bereid om samen te werken zodat een vijftal klassen van het eerste jaar secundair aan de slag gingen met een totaal van 63 kinderen. De jongeren werkten van januari 2011 tot vlak voor de paasvakantie tijdens de lesuren, onder de begeleiding van de leerkracht Plastische Opvoeding, mevrouw Lies Maeschaelck.
 
Op 12 april 2011 boog een Herentalse Jury zich over de werken en koos tien tekeningen uit die doorgestuurd worden voor de wedstrijd op District niveau. De drie beste tekenaars werden op 4 mei 2011 beloond met een waardebon “Helemaal Herentals”: eerste prijs voor Stien Van Hoof ter waarde van 100 euro, tweede prijs voor Kaat Kuhn ter waarde van 75 euro en de derde prijs voor Quinten De Win ter waarde van 50 euro.
 
Daarnaast werd aan de klas van de winnende tekening door “De Lakenpoortse” een graffitiworkshop aangeboden en kregen alle deelnemers een kleine attentie overhandigd op 4 mei.
 
De graffitiworkshop gaat door op vrijdag 17 februari 2012 in de Middenschool van Herentals, Augustijnenlaan 31 van 8.30 uur tot 12.45 uur. Het is een activiteit in samenwerking met Graffiti Jeugddienst, vzw.
Stencils zijn heel populair bij graffitiartiesten. Met coole en creatieve stencils reproduceren ze hun boodschap ontelbare keren op een identieke manier. Eerst experimenteren de kinderen met de stenciltechnieken en werken ze een aantal eenvoudige stencils uit. Nadien ontwerpen ze een gedetailleerde stencil met kleurschakeringen en wordt het versierd met de spuitbus.
 
Ze konden deze wedstrijd maar mogelijk maken door de fantastische inzet van de leerlingen en de goede samenwerking met de school.
Ook de Herentalse Middenstand ondersteunde de wedstrijd met een warm hart. Zij sponsorde de werking gul.
 

           
           


Juryleden waren : Kris De Pileceyn (kunstenaar), Jasmine Steylen (Lionslid), Karen Bergmans (diensthoofd jeugddienst Herentals), Greet Embrechts (Tabula Rasa).