Om de zwaar getroffen middenstand en horeca te ondersteunen, is er ook in Herentals sinds de lockdown een steunplan. Eén van de onderdelen is gratis coaching door een coach.

'Die geeft handels- en horecapanden gericht advies over hoe de gevel en het pand nog meer sprekend aangekleed kan worden', zegt Mien Van Olmen, burgemeester.

'Na coachings bij onder andere Balou en Lornoy strijkt de coach neer in Noorderwijk en Morkhoven. Handelshart bood ook webinars aan om het online/takeaway aanbod te verbeteren, bundelt alle zaken op handelshart.be, voorzag samenaankopen beschermingsmateriaal en namen steunmaatregelen.

Retail coach Steven Bollé heeft zo'n kwarteeuw ervaring in het vak en geef professioneel advies over hoe winkelstraten en -panden nog meer tot de verbeelding kunnen spreken.

Vorig jaar tekenden al verschillende ondernemers in op het gratis aanbod om hun zaak extra te pimpen, met succesvolle voorbeelden Balou en Lornoy.

Gezien het succes van het project dat destijds met EFRO-middelen en de provincie Antwerpen werd opgestart, wordt het aanbod verlengd en tekenden ook zaken in Noorderwijk en Morkhoven in : De Zoete Statie, houthandel Luyten, Cocca's, Van Looy sport, Galoche en nieuwkomer La Vie en Yo.

Ook BarRak (Sport Vlaanderen), O'det en Natuurlijk Bewegen komen aan bod, net als Huis Plasmans. Samen met de provincie werd ook een rapport opgemaakt met adviezen over een aantal panden die leegstaan. De stad richtte daarvoor een website met overzicht van beschikbare panden op.

'We bieden deze coaching gratis aan, net zoals we webinars aanboden om het online/takeaway aanbod uit te breiden, gebundeld op handelshart.be. Onze koop lokaal inzet en oproep wordt ook goed gevolgd, met een fors gestegen omzet van de Handelshart cheques.

Ook flankerende maatregelen, zoals de inrichting van sanitair, gratis parkuurtje, extra fietsenstalling, bewegwijzering, ter beschikking stellen van openbaar domein voor terras- en pop-upinitiatieven van Herentalse horeca, handel en evenementorganisatoren, inrichting als woonerf van het centrum, blijven gelden.'

Onderneemster Florence Luyten van Houthandel Luyten en bestuurslid van Handelshart Herentals vzw getuigt: 'Het doet me plezier te zien dat de ondernemers van Noorderwijk en Morkhoven de weg vinden naar de dienstverlening van Handelshart.

We hopen dat ze met het advies uit deze coaching een steun vinden na de moeilijke periode waarmee alle ondernemers momenteel kampen omwille van de COVID-19-crisis.'

Voor eigenaars van leegstaande panden zijn er ook nog middelen veil voor gevelrenovatie, tot het einde van dit jaar. Tod-B tekende hier bijvoorbeeld op in en voorzag een prachtige opwaardering van het pand.'

Info via economie@herentals.be en https://www.herentals.be/premiestelsels-kernwinkelgebied .