'We gaan zeker met extra 13.552 m2 terrasruimte onze ondernemers ondersteunen, net zoals haast alle gemeenten doen.  Het openbaar domein openstellen is een kleine moeite', zegt burgemeester Mien Van Olmen van Herentals.

'De horeca-uitbaters laten de moed niet zakken en brengen alles in gereedheid voor als het licht rond de pandemie op groen komt.  Dat gaat nog even duren, maar nu al plannen maken is belangrijk.'

'Na corona, zomerterras met optredens en voetbal'

'11 Herentalse horeca-uitbaters toveren de zuidkant van de Grote Markt om tot een zomerterras met een strand, fonteinen springkastelen. Er zijn heel wat activiteiten gepland met een podium voor optredens, en natuurlijk ook het EK voetbal. Verenigingen, jongeren, ouderen en gezinnen met kindjes kunnen er dus hun hart ophalen.

Voor voetgangers, fietsers en automobilisten zijn regelingen getroffen. In het centrum blijft het woonerf van kracht, zodat voetgangers veilig en aangenaam kunnen kuieren. Voor de fietser is er opnieuw extra stalling verspreid. Wie met de wagen komt, kan rekenen op een gratis parkuurtje, ideaal voor afhaal of een snelle boodschap.

Covid-19 : 'Nog een zeer groot vraagteken, maar hoop doet leven'

'Traditiegetrouw begint de zomer met de zomershopping van 23 tot 27 juni, vervolgt de burgemeester.

'Op zondag 27 juni kunnen de wielerfans misschien hun hart ophalen met de Grote Prijs Rik Van Looy. Elke donderdagavond in juli vrolijken de Beiaardconcerten de boel op en 11 juli zal ook niet ongemerkt voorbij gaan, met een zangfeest in de stijl van vorig jaar. Op 14 juli houdt de Vlaamse Koersbus halte in Herentals, een soort wielermuseum op wielen dat coronaproof bezocht kan worden door liefhebbers.

Het zomerterras op de Grote Markt zal halverwege een kleine break nemen voor hopelijk Herentals Feest en Fietst op 22 en 23 juli. 

Op 15 augustus is het Cars In Thals. Op 21 augustus kan de jeugd losgaan op Apéro. Die vinden deze zomer ook zeker extra hun gading op de Herentalse zomer-muziek-pop-up Bloom (net als vorig jaar staat de stad per deelgemeente maar 1 dergelijke bar toe, en werkt daarmee met een call waarin return voor de stad opgelegd wordt, en maatregelen (zoals geluidsstudie) om de overlast te beperken). En we hopen de zomer op 4 september af te kunnen sluiten met de kermis.

Zit het zomerterras vol? Dan bent u welkom op de vaste terrassen die de stad rijk is en op de 25 zomerterrassen die er deze zomer bijkomen en goed zijn voor 13.522 m2 terrasjesruimte extra bovenop alle vaste terrassen.

In Noorderwijk (Café De Welkom XXL zomerterras), grens Morkhoven (Berkemus XXL zomerterras op het grasterrein naast de bloemenwinkel), het Stadspark (waar Bar Ernest deze zomer vertoeft), de pop-up bar van DenThys/Eetba(ar), of aan het water waar Jardin Albert opnieuw plek neemt. Op de Herenthoutseweg is met Calabria de stad een nieuwe chillplek rijker.

Wie letterlijk in een levensgrote doorzichtige bubbel wil ontbijten, lunchen of dineren moet er snel bij zijn om nog een laatste plekje bij Bubble-BQ te reserveren. Dat al bijna is uitverkocht, net als de Boat-BQ ervaring waarbij al dobberend op het water in bubbel genuttigd wordt.

Hopelijk mogen de kermissen aan het begin en einde van de zomer voor extra beleving zorgen in Morkhoven en Noorderwijk. Daar engageert de stad zich om deze te laten doorgaan, net zoals vorig jaar, zodra de federale maatregelen die toelaten', besluit Van Olmen. (pp)  Foto HFF editie 2019/ Johan Temmerman/ Nnieuws.