U bent hier

Mien Van Olmen : 'Gezamenlijke eetbare tuin voor Koninkrijk moet hele buurt meer samenbrengen'

Herentals | Neteland | Provincie Antwerpen
27.08.2021 - 14.27u
Door: Herman Gezelle

Koninkrijk Morkhoven krijgt volgende lente een gezamenlijke tuin met eetbaar groen.  Bedoeling is dat de hele wijk hier volop aan meewerkt.   'Herentals geeft letterlijk ruimte aan het plattelandsproject Voedsel+Dorp van provincie Antwerpen', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). 

'Ons lokaal bestuur zoekt inwoners die op een vruchtbaar terrein in de wijk Koninkrijk Morkhoven samen eetbaar groen willen creëren en onderhouden.

Tijdens drie participatiemomenten denken we samen na over manieren waarop er meer eetbaar groen kan groeien in de buurt. Daarna gaan ze zelf eetbaar groen zaaien, planten, verbouwen, telen...

Wie zich engageert voor het participatietraject Voedsel+Dorp kan later ook mee genieten van de oogst.

Herentals nodigt ieder graag uit op het eerste participatiemoment ter voorbereiding van dit project  op maandag 20 september, van 19u30 tot 21u45 in de parochiezaal van Morkhoven, Goorstraat 1.   Het vervolgmoment is gepland op maandag 8 november.

In de 3e sessie volgt de praktische voorbereiding en maken de deelnemers een taakverdeling op en bepalen ze hoe zij het project zullen realiseren wanneer in het voorjaar van 2022 de schop in de grond kan.

Inschrijven om gratis deel te nemen aan de eerste twee participatiemomenten van dit project kan tot en met 13 september via duurzaamheid@herentals.be en via www.herentals.be/voedseldorp-in-koninkrijk-morkhoven.

Mien Van Olmen vervolgt: "Met dit project willen we iedereen kennis laten maken met eetbaar groen in de buurt. Iedereen krijgt de kans om mee te werken en het project te onderhouden. Dit moet ook de hele buurt meer samenbrengen.

En iedereen kan natuurlijk ook genieten van de resultaten van het harde werk. Zo leren de mensen de natuur opnieuw wat beter kennen, en kunnen ze elkaar ontmoeten op deze mooie plek. Voor het stadsbestuur is dit ook een mooi testproject.

Als we hier samen met de buurt een succes van kunnen maken, willen we dit op meerdere plaatsen in de stad opzetten."

Voorjaar 2022 gaat de schop in de grond

Onder begeleiding van Velt vzw zullen de deelnemers van het participatietraject in Herentals de keuzewijzer Eetbaar Groen doorlopen.

Samen de verschillende stappen van de keuzewijzer doorlopen en nadenken over wat er allemaal mogelijk is aan eetbaar groen in de wijk Koninkrijk moet daarbij inspiratie opleveren.

"Steden en gemeenten die de schaarse openbare ruimte groen, multifunctioneel én ecologisch-productief willen invullen, hebben er alle belang bij om hun burgers daar van bij de start bij te betrekken om zo lokaal draagvlak en eigenaarschap te creëren.

De Keuzewijzer Eetbaar Groen is een handige tool om dat proces in goede banen te leiden en sluit nauw aan bij de manier waarop Velt werkt," besluit Carina Govaert, medewerker eetbare buurt van Velt. 

Op de foto : Gedeputeerde Kathleen Helsen, burgemeester Mien Van Olmen en Carina Govaert van Velt plaatsen samen met het team vlaggen op het perceeltje vanmorgen in Koninkrijk.  Foto's V. Druart / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto