Vandaag werd het Herentalse winkelcentrum opgewaardeerd met 'zuurstofrijk groen', zitbanken en hotspots. Verspreid over het kernwinkelgebied staan nu 53 boombakken met winterharde kurkeikenbomen.

Op de hoek Grote Markt en de Zandstraat vormen twee extra grote kurkeiken in bijpassende boombakken met geïntegreerde zitbanken de toegangspoort naar de winkelstraat.

Verder vindt u aan de Zandpoort en op de hoek Zandstraat en Collegestraat 2 trendy signalisatiemarkeringen: eentje in de vorm van een hart dat dienst doet als zitbank, en een tweede in de vorm van een harten boog.

De bedenker van de 'rode hartjes' is Herentalsenaar Thomas 'Alwagraafis' Cloots, ook bekend als rapper Mitged.  De 'hartjes' zijn vervaardigd uit metaal en voorzien van sfeerverlichting.

'Het project Straat in het Vizier wordt voor 490.000 euro gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Provincie Antwerpen past 328.000 euro bij. De lokale besturen van Geel, Herentals, Heist-op-den-Berg, Mol en Hoogstraten investeren elk om en bij de 80.000 euro in het project (samen 407.000 euro)', vervolgt burgemeester Mien Van Olmen.

'Het doel van deze investeringen is de Zandstraat aantrekkelijker en dynamischer te maken en één visueel geheel van het kernwinkelgebied te maken."

"2 Kempense centrumsteden zijn betrokken bij het EFRO-project "Straat in het Vizier": Herentals, Geel, Mol, Hoogstraten en Heist-op-den-Berg," vult gedeputeerde voor Europese Samenwerking Helsen aan.

"Ze leren van elkaar hoe ze hun kernwinkelgebied kunnen versterken, maar leggen elk hun eigen accent. Elke winkelas heeft dan ook haar eigen specifieke karakter. In Herentals kiezen het stadsbestuur en de handelaars onder andere voor meer groen."

Het pilootproject "Straat in het vizier" (SIHV) is een totaal concept waarbij met Europese middelen de lokale overheid door gerichte acties één ondernemende straat de Zandstraat, kan dynamiseren en versterken.

Tijdens een DNA-onderzoek leerden we de probleempunten kennen, en werd een actieplan opgesteld. De winkelstraat had behoefte aan extra kleur, en groen.'

Foto's Johan Temmerman/Mark Jaspers/Nnieuws.