De Herentalse stedelijke diensten gaan onderzoeken hoe het aantal gokkantoren op het grondgebied via een politiereglement beperkt kan worden.

'Niet dat er nu echt problemen zijn, maar het bestuur wil die liever voorkomen', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

'Het schepencollege heeft vorige maand het convenant met het wedkantoor Magic Betting in de Nieuwstraat verlengd. De zaak mag 12 uur per dag - van 10u tot 22u - open zijn, 'met strikte uitzondering tot 23u bij bepaalde voetbalmatchen.

Het gokkantoor in de Nieuwstraat is het enige dat zich vandaag op ons grondgebied bevindt.  De stad noch politie Neteland hebben er in de voorbije periode al problemen mee gehad, alles verloopt daar normaal. Om die reden hebben we het convenant vernieuwd.'

'Gokverslaving tegengaan'

'Voor nachtwinkels kan het stadsbestuur volgens het politiereglement een vergunning weigeren wanneer het van mening is dat 'de openbare orde, veiligheid en rust in het gedrang komt' of 'het aantal vestigingen de draagkracht van de gemeente overschrijdt. 

Gokverslaving is een actuele problematiek, zeker sinds heel wat krantenwinkels in feite zowat gokkantoren zijn geworden.  Ook dergelijke dagbladhandels moeten voortaan toestemming van de burgemeester hebben vooraleer ze een gokautomaat willen plaatsen', besluit Mien Van Olmen.

Politiecontroles op nachtwinkels

Bij een gecoördineerde politieactie eind april zijn nog in KS Express op de Lichtaartseweg (hoek Koulaak) die gecatalogeerd staat als een dagbladhandel, blunt wraps, illegale Indische viagra, shisha tabak en heel wat producten zonder betaalde accijnzen in beslag genomen. Het is ook een WesternUnion kantoor bekend voor internationale cash money transfer. (pol-MVO) Foto vdko/rr.

Lees alles over gokverslaving en wat je ertegen kan doen op https://www.vdko.be/