Na een proef vorig jaar krijgen de winkelstraten van Herentals een groener jasje met enkele eyecatchers. Er wordt meer dan 60.000 euro voor dit project uitgetrokken.

'Er komen 53 boombakken met kurkeiken, 2 bijpassende grote boombakken met grote kurkeiken en zitbanken aan de kruising Grote Markt/Zandstraat en twee design “selfieproof” zitelementen aan Zandpoort en halfweg de Zandstraat', weet burgemeester Mien Van Olmen.

'Dit wordt mogelijk gemaakt met provinciale en Europese subsidies binnen het ‘Straat in het vizier’ project, samen met de stad.

‘Straat in het vizier’ is een project van de provincie om kernwinkelgebieden een nieuw leven in te blazen. Herentals werd vorige bestuursperiode al geselecteerd met de Zandstraat. Uit het uitgebreid rapport blijkt dat de Zandstraat extra kleur, groen en humor kan gebruiken. Daarom werd vorig jaar met de zomershopping een test gedaan met boombakken met olijfbomen. Deze werd positief onthaald door ondernemers en bezoekers.

Daarom investeren we nu verder om dit groen in onze winkelstraten permanent te maken. 55 stijlvolle houten boombakken (80x80) met winterharde kurkeiken zullen de winkelstraten volgende maand vergroenen. De investering in de Zandstraat gebeuren met middelen van SIHV.

Maar omdat de rest van het kernwinkelgebied ook zou kunnen genieten van deze vergroening, is de beslissing genomen het groen door te trekken naar Grote Markt, Hofkwartier en Bovenrij.

Om verder gevolg te geven aan de studie van de provincie komen er ook hotspots aan de Zandpoort en op de kruising Collegestraat/Zandstraat en op de kop van de Zandstraat. Dit worden kleurrijke design zitelementen die verwijzen naar Handelshart.

Op die manier gaat het niet alleen om stijlvolle, opvallende elementen die de winkelstraat accenturen, maar ook om bruikbare verpozingselementen die bovendien “selfieproof” zijn.

Aan de kop van Zandstraat/Grote Markt gaat het om bijhorende boombakken (200x200) met grote kurkeiken en zitelementen. Deze worden volledig gefinancierd via SIHV. Bij een positieve evaluatie en indien hiervoor interesse zou zijn, kan dit doorgetrokken worden naar individuele handelaars of horecanten op ons grondgebied”, besluit Van Olmen. (pp)