U bent hier

Mien Van Olmen : 'Lokaal bestuur trekt subsidies voor verenigingen 14% op en vereenvoudigt de administratieve last' (1)

Herentals
10.09.2019 - 09.23u
Door: Herman Gezelle

De werkingsmiddelen voor de verenigingen worden opgetrokken van €228.000 naar €260.000 per jaar. Dat betekent slechts een stijging van 14 procent. Voor de toekenning van de middelen wordt de bewijslast verminderd.

Burgemeester Mien Van Olmen: "We hebben geluisterd naar onze burgers. Die gaven individueel en via verenigingen en adviesraden te kennen dat de financiële middelen te lang bevroren waren, dat de ondersteuningsbasis verbreed moest worden en dat de administratieve rompslomp moest verminderd worden. Dat maken we nu waar."

Bij de verhoogde werkingsmiddelen zit ook een projectsubsidie om creatieve en innovatieve projecten op het grondgebied aan te moedigen.

Het bestuur wil in de eerste plaats de werking van de Herentalse verenigingen beter ondersteunen. Om deze werkingsondersteuning te ontvangen, wil de stad een eenvoudig reglement opstellen. Daarbij wordt rekening gehouden met het ledenaantal, het aantal ledenactiviteiten, het aantal open gemeenschapsvormende initiatieven, ...

Bovendien moet een vereniging dit maar één keer laten weten. Als er niets verandert, dan krijgt de vereniging de steun automatisch toegekend voor de komende jaren.

Ook reserveert de stad 20 000 euro voor creatieve, innovatieve initiatieven voor de inwoners van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Verenigingen die uitpakken met een vernieuwend project maken hier aanspraak op.

Dit voorstel wordt voorgelegd aan alle verenigingen. Dat gebeurt vanavond tijdens een dialoogavond in cc 't Schaliken. Het verhoogde bedrag staat vast, maar over de modaliteiten wil het loklaa bestuur met de verenigingen in overleg gaan.

Burgemeester Mien Van Olmen vervolgt: "Vanavond krijgen de verenigingen als eerste het nieuwe voorstel te zien. Er is ruimte voor vragen en een uitgestrekte hand om mee te denken. Vervolgens buigen de adviesraden zich over het voorstel, zodat we nog kunnen bijsturen waar nodig.

Het reglement en de ondersteuning is er immers voor de Herentalsenaar en onze gewaardeerde verenigingen die de lijm van onze samenleving vormen."

De reglementen staan ook niet in steen gehouwen en zullen systematisch geëvalueerd worden. Ook de gemeenteraadsleden worden uitgenodigd om constructief mee te denken.

Burgemeester Mien Van Olmen: "Onze principes zijn alvast duidelijk: al onze verenigingen verdienen een degelijke ondersteuning, met zo weinig mogelijk administratieve rompslomp."

'Doekje voor het bloeden'

'Die 14% meer subsidie, is een doekje voor het bloeden', klinkt het bij sportverenigingen. 'Het stadsbestuur beseft nog altijd niet wat de moderne normen kosten om een club te blijven runnen.  In andere gemeenten liggen de subsidies trouwens véél hoger.' (pp)

Straks meer.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto