Het college van burgemeester en schepenen van Herentals heeft de omgevingsvergunning voor een woonproject met 38 huizen in de Acacialaan op de Molekens geweigerd. Alle adviezen waren echter opvallend gunstig.

De buurtbewoners dienden maar liefst 108 bezwaarschriften in omdat zij vinden dat dit initiatief niet los gezien kan worden van 2 andere grootschalige plannen op de Molekens.

De stedelijke omgevingsambtenaar weerlegde telkens hun bezwaren werden een voor een, inclusief de opmerkingen over de hoogspanningslijn van Elia die over de hoek van het perceel loopt.

Vervolgens waren alle ingewonnen adviezen gunstig - ook Elia leverde een gedeeltelijk gunstig advies af. De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) reageerde zelfs positief op de aangepaste plannen.

Toch heeft het schepencollege de omgevingsvergunning nu geweigerd.

'Het college sluit zich aan bij de gunstige adviezen van de diensten, met uitzondering van de adviezen rond de hoogspanningslijnen', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).  'Gelet op de tegenstrijdige adviezen omtrent de stralingsnormen van de hoogspanningslijn, wenst het college het voorzichtigheidsprincipe te hanteren en weigert het de vergunning.

Er moet gewoon duidelijkheid gecreëerd worden over de afstand die als veiligheidsperimeter ten opzicht van de hoogspanning moet gehanteerd worden.

Door het vorige bestuur werd deze stralingen op 18m bepaald, dit werd later ook bevestigd door effectieve metingen.

De ontwerper heeft zich hierop gebaseerd en deze afstand gerespecteerd. Tijdens de huidige procedure werd er tegenstrijdig advies uitgebracht door de experten, het college wenst dat hierover eerst duidelijkheid wordt gebracht', besluit burgemeester Van Olmen. (gv)  Foto archief Nnieuws.