Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mien Van Olmen : 'Masterplannen Noorderwijk en Morkhoven : dorpskern eigen plein geven'

Masterplan

Morkhoven en Noorderwijk hebben elk een eigen karakter. 'In de masterplannen werken we – met respect voor de identiteit van ieder dorp – aan een sterke, samenhangende dorpskern', zegt burgemeester Mien Van Olmen. 'We onderzoeken hoe we groene ruimte, kwaliteitsvol wonen en werken, ruimte voor zorg en een aantrekkelijk aanbod aan recreatie en gemeenschapsvoorzieningen kunnen combineren.

De opmaak van deze masterplannen verloopt samen én in wisselwerking met de opmaak van een breder beleidsplan ruimte en mobiliteit, dat de stad recent opstartte.

In een druk bezochte tweede dorpsatelier in Noorderwijk  overliep Studiebureau Atelier Romain de voorlopige ruimtelijke plannen van de vooropgestelde visie en ambities. Om het masterplan effectief om te zetten in realiteit, gingen we in het tweede dorpsatelier samen met de burgers op zoek naar mogelijke proefprojecten, coalities en ontwikkelingsstrategieën.

Een van de voorstellen is dat Noorderwijk een centraal dorps- en verenigingsplein krijgt.  De opmaak van het masterplan voor het dorpshart van Noorderwijk zit in de laatste fase. Het plan zou tegen eind november een definitief karakter moeten krijgen. Daarbij biedt het bureau een visie op hoe het dorp met z'n ruime pleinen, polyvalente zalen en ook de kOsh-schoolvestigingen een meer geordend karakter kan krijgen. Uitgangspunten daarbij zijn dat basisschool ’t Klavertje overweegt om enkele sites te clusteren, de stad een nieuwe sporthal bouwt op de plek van de huidige en de Sint-Bavokerk deels een nieuwe ontmoetingsfunctie krijgt.  De bestaande pastorij en de 'schuur' kunnen ook een ontmoetingsfunctie krijgen.

Het doel om van het binnengebied tussen de drukke Ring, de St.-Bavokerk en de nog te bouwen sporthal een echt publiek plein met verschillende functies te maken.  De aanleg van trage verbindingen moet de Noorderwijkenaren ook stimuleren om vaker de fiets te nemen in het dorp. Het doel is om tot een verkeersveiliger centrum te komen.'  Foto stad Herentals.

Ring, Herentals, België

Masterplan

Deel dit artikel