'De Russische inval in Oekraïne heeft ondertussen ruim een half miljoen mensen op de vlucht gejaagd', zegt burgemeester Mien Van Olmen.

'Ook ons land vangt oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op.

Voor Herentals zal dat gaan om ongeveer 500 vluchtelingen.

De vluchtelingen worden opgevangen bij gastgezinnen, in leegstaande sociale woningen en mogelijk ook in opvangdorpen.'

Info-avond op 23/3 in cc 't Schaliken

'We krijgen veel aanmeldingen van onze inwoners, maar ook veel vragen rond de opvang in gezinnen. De stad organiseert daarom een info-avond over de opvang van deze vluchtelingen.

De info-avond vindt plaats op woensdag 23 maart om 19.30 uur in de schouwburg van cc 't Schaliken (Grote Markt 35, Herentals). Inschrijven is niet nodig.'

Registratiecentrum in Brussel

'Vluchtelingen die vanuit Oekraïne in België aankomen, moeten zich eerst aanmelden in het registratiecentrum op Brussel Expo, Paleis 8 (Heizel), Brussel. Het registratiecentrum is 7 dagen op 7 open van 8.30 tot 17.30 uur. Het is bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel.

U ontvangt na controle door Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een attest 'tijdelijke bescherming'. Daarmee komt u naar het stadsloket in Herentals om u in te schrijven.

Maak hiervoor een afspraak.

U krijgt eerst een bijlage 15. Na een woonstcontrole ontvangt u een A-kaart, geldig tot 4 maart 2023. Hiermee hebt u recht op onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt, inschrijving bij de mutualiteit, recht op maatschappelijke dienstverlening, recht op onderwijs voor kinderen en recht op inburgering.'

Meer informatie: www.info-ukraine.be

Ik ben als vluchteling bij vrienden of familie in België

'U kunt zich als vluchteling ook tijdelijk aanmelden, voor 90 dagen, en uit te breiden naar 180 dagen wanneer de situatie in Oekraïne een veilige terugkeer niet mogelijk maakt.

U moet uw aankomst bevestigen. Daarvoor maakt u een afspraak bij het stadsloket in Herentals.

U hebt dan geen recht om te werken of op OCMW-steun en u kunt zich niet aansluiten bij de ziekteverzekering in België. Het is aangeraden om een reisverzekering af te sluiten die uw medische kosten dekt.

Ook na het afleggen van een aankomstverklaring bij het stadsloket kunt u zich nog laten registreren in Brussel voor een attest 'tijdelijke bescherming'.

Opgelet! Geef elke adreswijziging door aan het stadsloket. Dit is belangrijk voor het ontvangen van officiële post. Bel hierover met het stadsloket op tel. 014-28 50 50.

Wilt u als gastgezin vluchtelingen opvangen?

Hebt u een #plekvrij in uw huis, appartement, studio, caravan of zelfs uw kot? Meld u hier aan.

Een vluchteling opvangen, is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Denk goed na onder welke voorwaarden u dit wilt doen? Komt de vluchteling inwonen, of hebt u een aparte woning? Mag de vluchteling huisdieren meenemen? Mag hij roken? Hoe lang kan hij blijven?

Hoe lang moet u onderdak bieden?

Op dit moment weten we niet hoe lang deze mensen onderdak nodig hebben.

Krijgt u een vergoeding?

U ontvangt geen vergoeding voor het ter beschikking stellen van een opvangplaats. U vangt de vluchtelingen op eigen verantwoordelijkheid op.

Wilt u financieel steunen?

U kunt een bedrag overschrijven naar rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Dat kan digitaal via de website 1212. 1212 gebruikt het geld voor humanitaire hulp aan getroffen mensen in de regio. Het Consortium 12-12 verenigt zeven humanitaire organisaties voor noodhulpsituaties.

Wilt u met materiaal steunen?

Er kwam al veel reactie op eerdere oproepen van hulporganisaties. Op dit moment is er geen extra materiële steun nodig.  Foto RK/NNieuws.