Herentals krijgt deze zomer zo'n 3.500 m2 terrasruimte extra, bovenop alle bestaande terrassen. 'De Zuidkant van de Grote Markt wordt één grote zomerlounge met een polyvalente (corona-proof) animatiehoekje', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

'Er komt een centrale zomerbar, en ook heel wat bestaande terrassen op de Grote Markt worden uitgebreid. Ook in de Kerkstraat komt dergelijke gezamenlijk opgezette zomerlounge, waar verenigingen een graantje kunnen meepikken.

In Bovenrij, Zandstraat, Hofkwartier maar ook in heel wat andere straten is het terrasjesaanbod fors verruimd. Dito voor de deelgemeenten – goed voor een kleine 500 m2 extra terras.

Aan het kanaal opent het populaire Jardin Albert opnieuw de deuren en aan 't Sas komt er een nieuw initiatief.

Neal Leysen, zaakvoerder MZE en voorzitter HéCafé (horeca): "Samen met Handelshart en de stad halen we het onderste uit de kan om de getroffen horeca zoveel mogelijk te ondersteunen.

Vorige week regelde de stad op enkele dagen tijd de toekenning van zo'n 1 300 m2 terrasruimte extra, bovenop alle bestaande vergunde terrassen op openbaar en privé domein. Daar komt nu nog eens zo'n 2.200 m2 bij.

In totaal komt er deze zomer in de Keizerstede dus zo'n 3.500 m2 terrasruimte extra bij (bovenop alle bestaande terrassen).'

Leysen is ook de bezieler van de zomerlounge die het hart van de Grote Markt zal omtoveren tot een prachtige belevingssite.

Mien Van Olmen : 'Onze stad zal deze zomer nog meer the place to be zijn met loungy zomerbar en terrassen op de Grote Markt en in de Kerkstraat, met het 'verenigingsterras', extra terrasruimte in kernwinkelgebied en daarbuiten, in alle 3 de deelgemeenten.

De Grote Markt Zuid als centrale zomerlounge voor zo'n 200 plaatsen met streetfood, drinks en animatiesite aan den Boer (er wordt gedacht aan zaken als laatavondfilm, projectie van wedstrijden, toneel, standup, ... in afwachting van meer duidelijkheid rond de mogelijkheden voor evenementen in de zomer).

Zowat alle horecazaken op de Grote Markt takken daarrond met eigen, fors uitgebouwde terrassen. In de Kerkstraat kunnen verenigingen – die ook zwaar lijden onder de coronacrisis – een graantje meepikken op dat gezamenlijk zomerterras.

De combo met shoppen wordt met de extra terrassen in Zandstraat, Hofkwartier en Bovenrij ook zeker de moeite, met als verdoken tapasbar Las Tapas op de binnenkoer van het voormalige Francesco-paviljoen in de Bovenrij.

De Jardin Albert aan het kanaal krijgt extra tussenstop aan 't Sas met een nieuw pop-up café aan het water.

Baobab is terug te vinden op de site van vorig jaar aan Frame21, maar in een meer loungy zomerterrasjes-en-corona-proof-jasje (zonder luide muziek?) - (foto).

In Noorderwijk is Café De Welkom blikvanger met een indrukwekkend terras (326 m2). En in Morkhoven Café Berkemus met XL terras aan de fietsostrade (Braakveld).

Burgemeester Mien Van Olmen, bevoegd voor veiligheid, vervolgt : 'De vergunningen worden afgeleverd tot eind augustus, aangezien we in september hopelijk de kermis mogen verwelkomen.

Iedereen kan alvast van start gaan op voorwaarde dat het terras veilig ingericht wordt en dat de coronamaatregelen gerespecteerd worden.

De zomerlounge op de Grote Markt zal starten op 1 juli.

De verkeersveiligheid is een uitdaging en wordt zeer kort opgevolgd. Er geldt vooralsnog in gans het kernwinkelgebied het woonerf (20km/u) en samen met de politie kijken we streng toe op de naleving van snelheid en parkeerroulatie.

De komende weken bekijken we alvast of nog bijkomende maatregelen nodig zijn. We zullen er alles aan doen om een leesbaar, verkeersveilig en coronaproof centrum vol beleving aan te bieden.'

Epidemioloog Pierre Van Damme: 'Ongerust over ons gedrag op café en zomerterrassen'

Epidemioloog Pierre Van Damme is ongerust over ons gedrag op café,  zomerterrassen en restaurant, dat zei hij net op ATV en N.. Volgens de professor van de Universiteit Antwerpen houden we ons veel te weinig aan de regels om afstand te houden en om enkel met 10 familieleden of vrienden te zien.

Hij vreest voor een nieuwe piek van covid-19 en pleit er ook voor om het mondmasker te verplichten in de supermarkt en waar veel volk zit of staat

Opinie : 'Stadsbestuur heeft voorbeeldfunctie : schepenen dragen géén mondmasker, respecteren geen social distance, oproep tot feesten 'coronaproof' ? Wat?'

'De coronamaatregelen zijn blijkbaar nog niet tot het Herentalse schepencollege doorgesijpeld.  Mooi paraderen op een foto voor de krant aan Den Boer, zonder mondmasker, lekker bij mekaar.  Handjes mooi naast het lichaam, zoals de mediatraining van de partij dat voorschrijft, glimlachend tandjes laten zien.

Wat houdt 'coronaproof' in, N-VA-schepen ? Jij beseft niet waarover het gaat.  Show verkopen en de bevolking wijsmaken dat alle initiatieven super veilig zijn. Onzin dus. Veiligheid en alco gaan nooit samen. Zeker niet in coronatijden. Die zijn nog niet voorbij. Helaas.


(Nvdr. Zie ook reactie van epidemioloog Pierre Van Damme, hierboven).

Foto : Baobab anno 2019 / Nnieuws archief / Foto Markt Herentals / A. Leys/ Nnieuws.