'Pop-ups' zijn tijdelijke initiatieven die voor leven in de brouwerij zouden moeten zorgen. Sommige pop-ups zorgen ook voor erg veel geluidsoverlast en voor andere problemen voor de omwonenden. Het lokaal bestuur ging daarom op zoek naar een duidelijk kader om het 'evenwicht te bewaken tussen beleving en leefbaarheid.'

Mien Van Olmen, burgemeester (CD&V) : "We houden de kerk in het midden tussen beleving en leefbaarheid. We eisen ook dat er een meerwaarde is voor onze stad. Dat kan door het 'merk Herentals' mee te promoten en diensten en producten af te nemen van onze lokale handelaars.

Het stadsbestuur maakt voortaan onderscheid tussen 3 soorten pop-ups: een horecazaak, een winkel of een muziekbar.

Voor elk soort pop-up gelden andere regels. Pop-up horecazaken of winkels die enkel achtergrondmuziek spelen, zorgen voor weinig of geen hinder.

"De stad heeft geen bevoegdheid om hen te weigeren, als ze in orde zijn op het vlak van veiligheid en vergunningen", zegt burgemeester Mien Van Olmen, "Ze moeten wel hun aanvraag doen 2 maanden voor de opening van de pop-up.'

Startende ondernemers die zelf nog geen winkelpand durven of kunnen huren of kopen, maar toch een winkel willen uitproberen, kunnen hun eerste stappen zetten in Upstores City in de Bovenrij, de opvolger van het al afgevoerde en gesloten Zandpand

Een pop-up muziekbar heeft, naast een plek om gezellig iets te drinken of te eten (zoals een pop-up horecazaak), ook een muzikaal programma met dj's, optredens, shows, ...

Burgemeester Mien Van Olmen vervolgt : "Pop-up muziekbars moeten wel een afwijking van de geluidsnorm aanvragen. Deze bars zorgen mogelijk voor hinder bij buurtbewoners. Daarom zal de stad voortaan in de zomer en in de winter slechts één pop-up muziekbar per deelgemeente toelaten."

De muziekbars moeten een professionele geluidstudie laten uitvoeren, waaruit blijkt dat de overlast voor de buurt beperkt is. Daarnaast moet de organisator het geluid permanent registreren. Aanvragen voor een pop-up muziekbar in de zomer kunnen tot 9 februari ingediend worden.