Van zaterdag 2 oktober tot eind november kunnen inwoners en bezoekers van Herentals hun ideeën delen voor een opwaardering van het zuidelijke deel van de Grote Markt.

'Het is de eerste stap in de creatie van een bloeiend centrum en een aangename Grote Markt, die het stadsbestuur samen met de bewoners en gebruikers wil realiseren', zegt burgemeester Mien Van Olmen.

'De Grote Markt van morgen staat voor vier uitdagingen: een grotere beleving, een verbeterd leefklimaat, een versterkte handelskern en een betere mobiliteit.

Die visie komt sterk tot uiting in de criteria waaraan de markt moet voldoen: kindvriendelijk, aantrekkelijk, aangenaam, gezellig, groen, biodivers, klimaatbestendig, multifunctioneel, fietsvriendelijk, parkeervrij en vooral: uitnodigend om elkaar te ontmoeten.

Het strategisch atelier stadsontwikkeling, dat bestaat uit geëngageerde inwoners, heeft daarom een participatietraject uitgewerkt, waarin inwoners en bezoekers van onze stad hun toekomstvisie voor de zuidkant van de Grote Markt kunnen delen.

Van zaterdag 2 oktober tot begin november kunnen ze hun ideeën posten op www.pakherentalsaan.be.

Vanaf 2 oktober vinden ze daar alvast vier conceptideeën: een eyecatcher op de Grote Markt, een bloeiende Grote Markt, een ontmoetings- en speelmarkt en een verfrissende Grote Markt.

Alle reacties op de conceptideeën, maar ook andere ideeën en suggesties zijn welkom.

De inwoners werden in de Stadskrant van oktober al warm gemaakt om mee te doen; de bezoekers van onze stad worden aangemoedigd met grote banners in het straatbeeld met de verschillende conceptideeën.

Het strategisch atelier stadsontwikkeling verwerkt alle commentaren, ideeën en suggesties nadien tot een advies aan het schepencollege. Dat heeft voor de realisatie van de opwaardering van de zuidkant van de Grote Markt alvast 300.000 euro opzijgezet.' Foto Johan Temmerman/Nnieuws.