U bent hier

Mien Van Olmen : 'Vrijdagmarkt succes, mondmasker verplicht, ook op zondagmarkt'

Herentals
08.07.2020 - 09.34u
Door: Herman Gezelle

'3.677 mensen bezochten de laatste Herentalse vrijdagmarkt – de eerste editie na de beperkte opstelling. Dat is 26 procent meer dan de week ervoor, toen de markt verplicht beperkt was tot 50 kramen', weet burgemeester Mien Van Olmen.

'De maximumcapaciteit werd op geen enkel moment overschreden en lag op het drukste moment nog zelfs de helft onder het maximumpotentieel. Daarmee is de nieuwe vrijdagmarkt een succes.

Dat de vrijdagmarkt van 3 juli niet onder een stralende hemel doorging, weerhield de trouwe marktbezoeker er allerminst van om present te tekenen. In totaal werd de vrijdagmarkt 'nieuwe stijl' bezocht door 3.677 marktshoppers.

Met alleen al zo'n 130 vaste kramen (met abonnement) – en populair onder bollers (losse kramen zonder abonnement) – is onze Herentalse vrijdagmarkt bij de grootste uit de Kempen. Ook aanstaande vrijdag belooft  een succes te worden. Een steltloper zal 'corona-proof' animatie brengen als alternatief voor de feestmarkteditie.

Op het piekmoment (om 10.45u) waren er 545 bezoekers tegelijk op de vrijdagmarkt aanwezig. Dat is nog niet de helft van het maximumpotentieel van 1.140 dat de federale overheid oplegt om voldoende afstand tussen bezoekers te kunnen bewaren.

Toch willen we ervoor zorgen dat iedereen maximaal beschermd is en verplichten we mondmaskers vanaf deze week.

We vragen mensen met aandrang om hun mondmasker mee te brengen. We hebben ook de opstelling aan het smalste stuk van het Hofkwartier ruimer gemaakt zodat de bezoekers daar meer ruimte hebben.

De gemiddelde bezoeker spendeert zo'n 20 minuten op de markt. Uit de tellingen blijkt dat ook een belangrijk deel van de marktbezoekers zijn bezoek aan de kramen met shopping en terrasjes in het centrum combineert.

De tellingen zijn ook een verplichting van de federale overheid in het kader van corona. Waar veel gemeenten hier externe expertise voor moesten inkopen, heeft de Herentalse ICT-dienst dit zelf ontwikkeld.

Samen met het marktteam, waar tijdens corona ook redders en personeel van andere diensten (zoals het Netepark dat moest sluiten) mee insprongen, alsook de gewaardeerde hulp van de gemeenschapswachten, werden sinds de tellingen (24 mei) 74.309 bezoekers geteld.

Vanaf donderdag 9 juli vindt u op www.herentals.be/marktdag een plan van de nieuwe indeling van de vrijdagmarkt', besluit  Mien Van Olmen. (pp)  Foto Johan Temmerman / Nnieuws

imageMeer nieuws

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie

Antilliaanse Feesten : nieuwe namen 38e editie
EU | Internationaal | Kempen regio 26.05.2022 - 08.05u

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.05.2022 - 20.05u

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje

Toch provinciale vergunning voor 3 windturbines in Hulshout én Heultje
Hulshout | Kempen regio | Westerlo 25.05.2022 - 18.55u

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren

Zilvermeer rust zwemvijver uit met nieuwe redderstoren
Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.09u

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel

Ruiterwebshop Paulissen Paardensport viert 1e verjaardag met pop-up event in Bevel
Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Provincie Antwerpen 25.05.2022 - 16.05u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto