U bent hier

Mijn DNA gebruiken? Ja, maar...

Vlaanderen
15.12.2020 - 17.20u
Door: Lex Verellen

Door de vooruitgang in de kennis over ons DNA zal iedereen op een zekere dag met de vraag "Wat met mijn DNA-gegevens?" geconfronteerd worden. Daarom organiseerde het Kankercentrum van Sciensano vorig jaar een online DNA-debat(externe link) met de Belgen over het gebruik van DNA-gegevens in onze samenleving.

Op 19 november 2020 werden de belangrijkste aanbevelingen uit het debat voorgesteld aan experten en politici tijdens een slotsymposium. In totaal bezochten meer dan 4500 Belgen de website van het DNA-debat om hun mening en opmerkingen te geven over 5 ethische thema's.

Daarnaast konden de bezoekers van de website informatie over DNA krijgen en de test „Wat als iedereen dacht zoals jij?" invullen.

Onze DNA-gegevens kunnen in elk stadium van ons leven gebruikt worden. Een neonatale test, dragerschapstest, prenatale test, kankerdiagnoses of tests voor erfelijke ziekten zijn maar enkele voorbeelden van de huidige mogelijkheden van DNA-geneeskunde.

In de toekomst zal de kennis van ons DNA almaar toegankelijker worden, onder andere via preventieve gepersonaliseerde geneeskunde of geneeskundige behandelingen op maat. Bij al deze toepassingen komt de vraag naar voor hoe we moeten we omgaan met de gegevens die hieruit voortkomen.

Van oktober 2019 tot maart 2020 bracht het DNA-debat een groot aantal geïnteresseerden samen om te debatteren over ethische kwesties in het omgaan met DNA-gegevens, verdeeld in 5 thema's:

je DNA kennen
je DNA-gegevens delen
een genetisch paspoort voor iedereen
voor welk doel DNA-gegevens gebruiken: vermijden of steunen?
andere thema's aangehaald door de deelnemers.
Uit het debat halen we 3 grote kernboodschappen waar de meeste Belgen achter staan:

1. Mijn DNA, mijn keuze

De deelnemers aan het DNA-debat benadrukken dat ze het belangrijk vinden om zelf beslissingen te kunnen blijven nemen over het gebruik van hun DNA-gegevens.

De kennis over hun DNA kan namelijk veel gevolgen hebben in hun leven. Iedereen moet vrij zijn om zijn DNA al dan niet te kennen, om zijn dierbaren te informeren, om er rekening mee te houden in zijn gedrag (bijvoorbeeld zijn leefgewoonten te veranderen om ziekten te voorkomen), om zijn gegevens te delen enzovoort.

De kennis van onze genen mag in geen enkel geval leiden tot verplichtingen of druk op individuen.

2. DNA is niet de essentie van alles

Daarnaast geven de deelnemers aan dat, ondanks dat DNA een elementair deel van elk individu is, het DNA niet voor alles verantwoordelijk is. Opvoeding, leefmilieu en gezondheidsgewoonten spelen een niet-verwaarloosbare rol binnen de ontwikkeling van ziekten, talenten, gedrag, enzovoort. De samenleving moet voorkomen dat DNA wordt gebruikt als een label om individuen te categoriseren of te discrimineren.

3. Respect voor de privacy, transparantie en traceerbaarheid

De Belgen zien het DNA als een speciale, krachtige bron van data over mensen, waarvan we niet weten hoe ze in de toekomst nog gebruikt zal kunnen worden. Het delen van deze gegevens gaat gepaard met de nodige onzekerheden en angsten en dus een sterke nood aan vertrouwen.

Respect voor de privacy, transparantie en traceerbaarheid zijn fundamentele voorwaarden voor het delen van DNA-gegevens. Belgen willen een zekere controle behouden over hun gegevens.

Ze zullen meer vertrouwen hebben in het delen van hun DNA-gegevens wanneer er een duidelijk wettelijk kader bestaat om ze te beschermen tegen eventueel misbruik dat ook aangepast wordt aan nieuwe inzichten en de wetenschappelijke vooruitgang.

"In het algemeen kwam in het debat naar voor dat de meeste Belgen het (her)gebruik van genoomgegevens voor wetenschappelijk, medisch en juridisch onderzoek heel breed en enthousiast steunen en zo willen bijdragen tot de vooruitgang van onze samenleving" zegt Wannes Van Hoof, wetenschapper bij Sciensano.

Het DNA-debat weerspiegelt een grote verscheidenheid aan meningen en schetst een beeld van de toekomstige samenleving. Individuele vrijheid en voortschrijdend wetenschappelijk inzicht gaan daarin op volledig transparante wijze hand in hand.

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Kandidaat voor een sociale woning? Dan moet je straks je bankrekeningen laten zien

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.06.2022 - 07.21u

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023

Bruce Springsteen and The E Street Band op TW/Classic 2023
Internationaal | Nationaal 26.06.2022 - 23.00u

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen

Lions Club Mol-Geel: €50.000 voor goede doelen
Geel | Internationaal | Kempen regio | Mol 26.06.2022 - 17.18u

JustConsult: eerste gerechtelijke strafdossiers online raadpleegbaar

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.06.2022 - 12.19u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto