Er is geen twijfel mogelijk: wanneer we dikker worden, betekent het dat we meer calorieën opnemen dan verbruiken. Wat kunnen we doen om minder eetlust te hebben en dus om minder te eten, zonder in de valstrik van de gevaarlijke eetlustremmers terecht te komen?[B]Aandachtig zijn voor de eetlustsignalen[/B]In onze hersenen is een controlesysteem van onze eetlust voorzien. Bij elke hap die we nemen, krijgt dat systeem informatie over de hoeveelheid vetten, suikers, eiwitten en calorieën die we naar binnen werken. En wanneer de maag zich geleidelijk vult, vertrekt ook van hieruit informatie naar de hersenen.Deze controle van onze voeding houdt zich gedeisd zolang hetgeen we eten noodzakelijk is en zolang de maag niet gevuld is. Daarna worden geleidelijk vertragings- en 'stop'-signalen gegeven. Deze uiten zich door een vermindering van de eetlust: naarmate de maaltijd vordert, hebben we steeds minder zin om te eten.[B]Brood in het begin van de maaltijd[/B]Neem voordat u aan tafel gaat of zodra u aan tafel zit, de tijd om rustig een stuk brood te eten. Goed kauwen en elke hap pas doorslikken wanneer het brood een papje is geworden. Uw eetlustcontrolesysteem krijgt dan de 'koolhydraten'-boodschap. De gegevens worden geregistreerd en in dit geval gaat uw glykemie (suikergehalte in het bloed) stijgen, waardoor uw eetlust gaat dalen. U zal dus minder honger hebben en daarna minder eten.[B]Tomatensap als aperitief[/B]Tomatensap is vrij dik en heeft daardoor de eigenschap een lege maag goed te vullen, waardoor de eetlust aanzienlijk vermindert. Sla in uw koelkast een voorraad blikjes of flesjes tomatensap op en neem er telkens eentje alvorens aan tafel te gaan, wanneer u een maaltijd klaarmaakt, wanneer u een hongerig gevoel hebt of wanneer u op het punt staat u te laten verleiden door een stukje worst of paté. Vergeet niet, wanneer u vrienden ontvangt, ook tomatensap als aperitief aan te bieden. En wanneer u ergens uitgenodigd wordt, doet u er goed aan een glaasje tomatensap te drinken alvorens thuis te vertrekken. Dankzij deze 100% natuurlijke eetlustremmer, bezorgt u uw lichaam bovendien een flinke dosis antioxidanten! Tomaten bevatten er heel veel, wat niet alleen zeer goed is voor uw bloedvaten, maar ook voor uw huid.[B]Drink tijdens de maaltijd[/B]Water uiteraard... Hoe meer u drinkt tijdens de maaltijd, hoe meer uw maag gevuld zal zijn. Omdat een zeker verzadigingsgevoel optreedt, zal de eetlust nog sneller verminderen. Water is dus een uitstekende eetlustremmer.[B]Groenten als voorgerecht[/B]Groenten zorgen voor de aanvoer van een beetje koolhydraten, helemaal geen vetten, heel wat vezels en zeer weinig calorieën. Het zijn opmerkelijke eetlustremmers. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om af te wisselen: geraspte wortelen, komkommerdobbelsteentjes met yoghurt, tomaten met basilicum, prei met vinaigrette, rauwkostsalade, pompelmoes... Alles is gemakkelijk en snel klaar te maken, en bovendien rijk aan vitamines, minerale zouten en vezels.[B]Appel en hardgekookt ei[/B]Hebt u ontzettend zin om iets te eten? In plaats van u te storten op een gevaarlijke chocoladereep of op koekjes die veel vetten bevatten, kan u evengoed een appel of een hardgekookt ei eten.Een appel zorgt voor de aanvoer van veel vezels en minerale zouten, het ei voor de aanvoer van proteïnen. Beide bevatten weinig calorieën. Ze vullen uw maag, waardoor uw hongergevoel verdwijnt zolang de vertering duurt. Als eetlustremmer, kan men moeilijk iets beters vinden in het midden van de voor- of namiddag. Bovendien is niets zo gemakkelijk als een appel of een ei eten.Hebt u de neiging om (een deel van) uw ontbijt over te slaan, dan zal u in de loop van de voormiddag ongetwijfeld geconfronteerd worden met een ontzettende honger. Zorg er dan voor dat u een hardgekookt ei bij de hand hebt. En waarom zou u niet altijd enkele appels voorzien in de la van uw bureau?[B]Een heerlijk gesuikerd dessert![/B]Door op deze manier uw eetlust vóór of in het begin van de maaltijd te beperken, zal uw 'voedingsgids' u zeggen dat u nog niet echt verzadigd bent en dat er nog een plaatsje overblijft voor een nagerecht. Dat dessertje zal u een heerlijk gevoel bezorgen. U zal uw maaltijd met een voldaan gevoel beëindigen zonder te veel te hebben gegeten. En omdat de aanvoer van koolhydraten voldoende was, zal u wellicht in de loop van de namiddag of 's avonds terwijl u tv-kijkt, geen zijn hebben in een tussendoortje met suikers![i]Paule Neyrat, diëtisteBron : e-Gezondheid.be[/i]