U bent hier

Mike Teunissen wint verrassend de sprint van de openingsrit in de Tour

Nationaal
06.07.2019 - 19.28u
Door: Lex Verellen

De kop is eraf in de Tour de France. De eerste rit is gewonnen door Mike Teunissen van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploegmaat van Wout van Aert haalde het in een massasprint voor Peter Sagan en Caleb Ewan en is meteen de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989. De slotkilometer werd ontsierd door een val met onder meer Dylan Groenewegen.

Van Avermaet is de eerste bergkoning

“Ik wil me wel laten zien voor eigen volk, maar ik moet ook krachten sparen”, vertelde Greg Van Avermaet voor de start. De olympische kampioen was ondanks de geheimdoenerij toch opgestaan met een duidelijk plan: meeschuiven in de vroege vlucht, de bollentrui oprapen op de Muur van Geraardsbergen en de vlucht dan laten rijden. 

Dat scenario werd tot in de puntjes uitgevoerd. De CCC-kopman kreeg het gezelschap van Meurisse (Wanty-Gobert), Berhane (Cofidis) en Würtz (Katjoesja). Van Avermaet nam de Muur voor zijn rekening en veroverde de eerste bollentrui. Daarna liet hij zijn metgezellen rijden. 

Daarmee werd ook min of meer het doodvonnis van het leiderstrio getekend, want op 70 kilometer van de finish was hun verhaal al geschreven. 

Bora-Hansgrohe nam op dat moment de pen in handen voor een nieuw hoofdstuk met een tussensprint op een verdwaalde kasseistrook, maar Sagan en zijn maats lieten de kans liggen om pechvogels Kristoff en Viviani daar al te elimineren.

Teunissen verrast Jan en alleman

Een daaropvolgende hopeloze solo van Rossetto kon het peloton ook al niet verontrusten tijdens de openingsdag, die zowaar zonder al te veel incidenten leek te verlopen. 

Leek, want op 20 kilometer van de finish was Fuglsang het klassieke slachtoffer tijdens dag 1 van de Tour. De Deen verloor na een val geen tijd, maar werd wel afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Ook in de stressvolle slotkilometers was er onheil. Rond de 25e positie was er weer averij, met topfavoriet Groenewegen als een van de slachtoffers in een massale valpartij. Een chaotische sprint op een lastige aankomst – veel venijniger dan verwacht – was het gevolg. 

Colbrelli en Sagan vochten een duel uit, maar vielen stil op de hellende slotmeters. Niet Van Aert (hij viel stil op het moment van de waarheid), maar wel zijn explosieve ploegmakker Teunissen was de verrassende derde hond. Met een beresterke sprint en ultieme jump duwde hij Sagan nog naar de tweede plaats. (VRT NWS/Sporza)


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto