Europa heeft Vlaanderen 27 miljoen euro toegekend om bruggen over het Albertkanaal te verhogen. "Europa erkent zo de rol van de binnenvaart voor een vlotte mobiliteit en steunt daarbij het Vlaamse beleid voor de verdere uitbouw van het waterwegennetwerk", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

De steun komt er via het programma 'Connecting Europe Facility'.

Sinds een aantal jaar worden alle bruggen over het Albertkanaal - de waterweg van Antwerpen naar Luik - systematisch verhoogd. Men wil zo dat binnenvaartschepen uiteindelijk 4 lagen containers kunnen vervoeren in plaats van de huidige drie.

Zo wordt de binnenvaart als transportwijze aantrekkelijker. Momenteel zijn al 31 van de 62 bruggen aangepast. Aan de rest wordt momenteel al gewerkt of er gebeuren voorbereidingen voor.

Zopas heeft Europa Vlaanderen 27 miljoen euro steun gegeven. Die zullen worden gebruikt voor een 8-tal bruggen. De cluster omvat de bruggen van Kuringen, Lummen, Beringen, Paal-Tervant, Meerhout-Vorst, Herentals-Herenthout, Oelegem en de Hoogmolenbrug-Schoten.

Samen met 7 andere bruggen gaat het om bruggen met publiek-private samenwerking.

De bouw van de in totaal 15 bruggen krijgt van de Vlaamse overheid volgens de planning ook nog eens 170 miljoen euro aan middelen.

"We zijn uitermate verheugd met de toekenning van deze Europese steun. De Europese Commissie waardeerde de aanvraag voor het Albertkanaal-project bijzonder hoog en vernoemde dit project zelfs expliciet als een vlaggenschip-initiatief", reageert Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

De overige bruggen zouden zonder publiek-private samenwerking en met reguliere projectmiddelen worden gefinancierd.

De Vlaamse Waterweg verwacht dat tegen ruwweg 2021 de meeste bruggen aangepast zullen zijn.

Via het Albertkanaal wordt jaarlijks zowat 40 miljoen ton goederen vervoerd, wat overeenkomt met circa 2 miljoen vrachtwagens. (belga)