Enkele cholesterolverlagende maatregelen kunnen u al op weg helpen om een leven zonder verhoogde cholesterol te leiden. Hoe vroeger u deze goede gewoonten aanneemt, hoe doeltreffender die zullen zijn. Maar ook als u al een te hoge cholesterol hebt, is het natuurlijk niet te laat om de stap te zetten...[i][b]1) Ik weet welke producten veel en welke producten weinig cholesterol bevatten[/b][/i]Hersenen, orgaanvlees, niertjes, boter, eierdooiers, charcuterie, kaas, vlees en room bevatten veel cholesterol. Overdrijf er dus niet mee. Beperk het gebruik ervan als u een te hoge cholesterol hebt en combineer ze zeker niet in een en dezelfde maaltijd. [i][b]2) Ik zorg voor een evenwichtige opname van cholesterol[/b][/i]Het is niet de bedoeling om cholesterol helemaal te bannen uit de voeding, wel om meer evenwicht te brengen in de opname ervan. Het gaat dus om kleine aanpassingen en bijsturingen, op korte termijn (op dagbasis ) én op langere termijn (op weekbasis)... [i][b]3) Ik lees de informatie op de verpakking [/b][/i]Zorg dat het een reflex wordt om systematisch de hoeveelheid verborgen vetten in industriële bereidingen te controleren. Controleer behalve het globale vetgehalte ook of de producten rijk zijn aan verzadigde vetzuren en/of aan gehydrogeneerde transvetzuren. Mijd ze als dat zo is, want deze vetten zijn nefast voor de gezondheid. [i][b]4) Ik doe elke dag voldoende lichaamsbeweging[/b][/i]Lichaamsbeweging is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Het heeft trouwens ook een positief effect op het cholesterolgehalte. U hoeft helemaal geen sportieve topprestaties te verrichten . Wat telt, is regelmaat. Elke dag 30 minuten flink doorstappen volstaat al![i][b]5) Ik blijf kalm[/b][/i]Stress verhoogt de hartslag, verzwakt het afweersysteem en bevordert ontstekingen, maar zou ook het gehalte van de slechte cholesterol doen stijgen! [i][b]6) Ik eet fruit en groenten[/b][/i]Cholesterol is een uitsluitend dierlijke stof. Geen enkel plantaardig product bevat en levert dus cholesterol, ook niet romige soorten zoals avocado's. [i][b]7) Ik varieer in mijn vleesverbruik[/b][/i]Beperk uw vleesverbruik niet tot rund- en varkensvlees, maar breng er variatie in en eet ook eens gevogelte of konijn bijvoorbeeld. Eet bij voorkeur ook de magere stukken. U hoeft trouwens niet bij elke maaltijd vlees te eten. U kunt gerust vleesloze dagen inlassen en het vlees dan vervangen door granen en zetmeelhoudende producten. [i][b]8) Ik eet vis[/b][/i]Regelmatig afwisselen met vis is een perfecte manier om niet te veel vlees binnen te krijgen. Vis bevat veel omega 3, en die vetzuren hebben een gunstige invloed op onze gezondheid. Eet als het kan minstens 2 tot 3 keer vis per week. [i][b]9) Ik kook anders en maak andere vinaigrettes [/b][/i]Kook en maak uw vinaigrettes bij voorkeur met meervoudig onverzadigde vetzuren Vervang arachide- en zonnebloemolie door een mengeling van olijfolie en koolzaadolie. Beperk het gebruik van boter en probeer zo veel mogelijk zonder vetstoffen te koken (stomen, papillotjes, wok,...).[i][b]10) Ik laat mijn cholesterol regelmatig controleren[/b][/i]Hoe vaak u op controle moet, hangt vooral af van uw andere risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen (leeftijd, gewicht, bloeddruk, diabetes, voorgeschiedenis, familiale gevoeligheid, enz.). Uw arts zal dit bepalen.