Nijlen is al meerdere jaren bezig met maatregelen om de openbare verlichting slimmer in te zetten en zo de kosten en de uitstoot van CO2 te verminderen. Daarin wordt nu een volgende stap gezet.

De 1120 straatlampen die al enkele jaren uitgaan tussen 23 uur en 6 uur, die blijven nu 24 uur op 24 uit. Dit zal stapsgewijs gebeuren vanaf 29 maart. Deze lampen staan op plaatsen waar de veiligheid niet in het gedrang komt.

Door deze 1120 van de in totaal 3857 lampen 's nachts permanent te doven, bespaart de gemeente 29822 euro per jaar. De besparing qua verbruikte elektriciteit bedraagt 162 260 kWh.

De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 37,64 ton per jaar. Deze nieuwe maatregelen komen er in afwachting van het masterplan voor de openbare verlichting waarbij nog meer kan bespaard worden.

Op weg naar led

Nijlen stelt samen met Fluvius een masterplan openbare verlichting op. Daarin staan alle acties om de energiezuinigheid van de verlichting te verhogen. Die acties worden gebundeld in een jaaractieplan om uiteindelijk over te gaan tot verledding.

Dit is het vervangen van oude lampen door energiezuinige led lampen. Die geven niet alleen beter licht, ze verbruiken aanzienlijk minder en stoten daardoor ook veel minder CO2 uit. Nijlen wil tegen 2030 alle openbare verlichtingslampen omzetten naar led.

Slimme zones

Een tweede pijler is het indelen van alle wegen in zones/types zoals bijvoorbeeld schoolomgeving, dorpskern, landelijke wegen, straten in woonwijken, (boven)lokale invals- en verbindingswegen met afgescheiden fietspad... Elke zone heeft zijn eigen behoeften qua verlichting. Daarom wordt per zone/type bekeken wat de opties zijn op vlak van doven en dimmen.