Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minder uren openbare verlichting in Nijlen

In de week van 12 december start Fluvius met het terugschakelen van de straatverlichting. Ze doen dit op vraag van het gemeentebestuur. De bedoeling is om de kosten voor energie te verminderen.

Bijkomende voordelen zijn minder uitstoot van CO2 en minder lichtvervuiling. Vanaf de week van 12 december zal er in heel wat straten geen straatverlichting meer branden tussen 23 uur en 6 uur. In de dorpskernen en in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag geldt dit niet.

Op een jaar bekeken zullen alle straatlampen in de gemeente samen voortaan nog 2474 uren branden. Dat was tot nu toe 4282. Er zal op een jaar 239 100,66 kWh minder verbruikt worden. Dat komt neer op het verbruik van zo’n 70 gezinnen. Bovenop deze aanzienlijke besparing in de kosten, stoten we ook heel wat minder CO2 uit.

Wat houdt het concreet in?

Tussen 23 uur en 6 uur brandt de straatverlichting niet meer. Er zijn wel enkele uitzonderingen:

  • In de dorpskernen van Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen blijft de verlichting branden 
  • Op vrijdag en zaterdag blijven de lichten ’s nachts overal aan 

Overschakelen naar duurzame openbare verlichting

Om ook duurzaam te zijn op momenten en plaatsen dat de lichten wel branden, zet lokaal bestuur Nijlen al geruime tijd op in Led-verlichting. Die verbruikt veel minder. Langs de Berlaarsesteenweg en de Herenthoutsteenweg kwam er Led-verlichting na de aanleg van de vrijliggende fietspaden. Ook op andere plaatsen gebeurde dit al. De gemeenten zal stelselmatig blijven overschakelen naar Led-verlichting.

Dit is ook het geval bij de kerstverlichting die in de dorpskernen zal branden nadat de Sint eerst al onze kinderen weer blij heeft gemaakt. Ook deze kerstverlichting zal minder uren branden dan voorheen.'

Deel dit artikel