Alle ouders met minderjarige kinderen, zullen binnenkort kunnen kiezen of die de familienaam van de vader, de moeder of allebei krijgen. Er was al een wetsvoorstel dat het mogelijk moest maken om bij pasgeboren baby's te kiezen of de baby de familienaam van vader, moeder of allebei krijgt. Die mogelijkheid wordt nu dus uitgebreid.

Een baby in ons land heeft nu weinig keuze: hij of zij krijgt de familienaam van de vader, tenzij die onbekend is. Dat verandert zodra een nieuwe wet daarover goedgekeurd wordt. Ouders krijgen dan de keuze welke naam ze aan hun kind geven. Die van vader, die van moeder, of een combinatie van beide.

Maar dat zou betekenen dat ze een andere naam zouden hebben dan hun broertje of zusje dat voor de nieuwe wet geboren is. Daarom komt er een overgangsperiode, zegt minister van Justitie Turtelboom. Zo kunnen alle kinderen van een gezin dezelfde naam hebben. Die overgangsperiode duurt een jaar. Maar ook daarna zijn er nog mogelijkheden. In ons land zijn er nu 2 miljoen minderjarigen.

Bron : DeRedactie.be